Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Israelsk etterretningstips hindret Syria i å bruke kjemiske våpen

Kjemisk modell av nervegassen Sarin. (Grafikk: Wikimedia Commons)
Kjemisk modell av nervegassen Sarin. (Grafikk: Wikimedia Commons)
I slutten av november oppdaget israelsk etterretning at Syrias hærstyrker forberedte bruk av nervegassen Sarin. Advarsler via Pentagon førte til internasjonalt press som skal ha skremt Assad fra å ta gassen i bruk, melder New York Times.

Avisen melder at israelsk etterretning i slutten av november 2012 fikk kunnskap om at syriske styrker blandet nervegassen Sarin ved to ulike anlegg for å ramme opposisjonen med kjemiske våpen. Bombene som kjemikaliene ble fylt opp i, kan blant annet slippes fra fly.

IDFs toppledelse skal raskt ha informert Pentagon om hva som var i ferd med å skje. Alvoret i situasjonen ble enda større da det kom meldinger om at klargjorte bomber med saringass var utplassert i kjøretøy i nærheten av syriske flybaser. Meldingen til USAs president Barack Obama var klar: Syria kan komme til å bruke kjemiske våpen innen et par timer og vi har alt for lite tid til å kunne reagere.

Men amerikanerne lyktes for en gangs skyld med å få både Russland og araberlandene med på å presse Damaskus. Obama kom med en offentlig fordømmelse og advarsel, og både Moskva, Ankara og Bagdad, og muligens flere araberland, skal ha presset Assad-regimet til å stanse planene.

– Jeg tror russerne forstod at dette er det eneste som faktisk hadde tvunget oss til å blande oss inn [militært] i denne krigen, forklarer en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet.

 

Uran i Syria
Det er ikke bare kjemiske våpen som vekker bekymring i Syria. Financial Times melder at Syrias myndigheter kan ha kontroll på større mengder anriket uran. Til sammen kan det være uran nok til å lage fem atombomber.

I september 2007 ble et atomanlegg i Syria bombet sønder og sammen av israelske jagerfly. Men hva skjedde med uranen som Syria hadde planlagt å bruke i Al-Kibar anlegget?

– Det er bekymringer for hva som skjedde med uranen som Syria hadde planlagt å legge inn i Al-Kibar reaktoren. Det er ingen tvil om at nå som Syria blir stadig hardere rammet av borgerkrig, bekymrer verdens regjeringer seg for hvor denne uranen befinner seg, sier David Albright, lederen for den amerikanske tankesmien Institute for Science and International Security, til Financial Times.

Den amerikanske avisen skriver at reaktoren trengte 50 tonn med anriket uran for å kunne starte sin egen produksjon. Frykten er at syriske myndigheter allerede hadde skaffet seg disse 50 tonnene og lagret dem et sted IAEA ikke har oversikt over.

En slik betydelig mengde uran er, med videre behandling, nok til å lage fem atombomber, skriver Jerusalem Post.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart