Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Saudiarabisk redaktør: – Arabere fra Israel bør få arbeide i Saudi-Arabia

Den saudiske journalisten Abdulrahman Al-Rashed. (Foto: Skjermdump, Abu Dhabi Strategic Debate)
Den saudiske journalisten Abdulrahman Al-Rashed. (Foto: Skjermdump, Abu Dhabi Strategic Debate)
Abdulrahman Al-Rashed har flere forslag som kan skape forbindelser mellom Saudi Arabia og Israel.

Saudiarabiske Abdulrahman Al-Rashed er en internasjonalt anerkjent journalist og redaktør som har intervjuet flere av verdens statsledere.

Han har tidligere vært daglig leder i nyhetskanalen Al Arabiya og sjefsredaktør i den London-baserte dagsavisen Asharq al-Awsat og søsterpublikasjonen Al-Majalla. Han skriver forsatt politiske analyser i Asharq al-Awsat.

Nylig ble Al-Rashed intervjuet av amerikansk-jødiske Joseph Braude. Han er journalist, forfatter, programleder og ekspert på Midtøsten.

Joseph Braude til venstre (Foto: Facebook)
Joseph Braude (til venstre) med den saudiarabiske journalisten Turki al-Dakhil fra Al-Arabiya (Foto: Facebook)

Intervjuet ble publisert på nettsiden til den amerikanske konservative tenketanken Hudson Institute 7. desember og gjengitt i Yedioth Aharonoth fredag 9. desember.

I intervjuet sa Al-Rashed at Saudi-Arabia bør bli mer åpent og tolerant med ikke-muslimene som arbeider i landet. Da Braude spurte om det også skulle gjelde for jøder, begynte Al-Rashed å reflektere over Saudi-Arabias forhold til Israel.

– For det første – uten å løse det palestinsk-israelske spørsmålet er det ikke mulig å realitetsbehandle dette temaet. Jeg mener at dette hovedsakelig er et politisk spørsmål, ikke religiøst. Dersom vi får løst konflikten, enten basert på Det arabiske fredsinitiativet eller en annen plan, vil det bli mye lettere å forbedre forholdet mellom saudiarabere, andre arabere, jøder generelt og israelere, svarte han.

Al-Rashed foreslo deretter å bruke kreative økonomiske insentiver for å bedre forholdet mellom Saudi-Arabia og Israel.

– Dersom spørsmålet er hva man nå kan gjøre for å forbedre relasjonene, vil kanskje et nytt steg være for Saudi-Arabia å oppheve forbudet mot å gi arbeidsvisum for arabere med israelsk statsborgerskap, og for Israel å oppmuntre israelske arabere til å ta arbeid i hvilket som helst arabisk land.

– Sett med saudiarabiske øyne kan en slik endring gjerne bli offentlig kjent fordi den vil bli ansett å tjene palestinere på begge sider av den grønne linjen. Israelske arabere som har hatt suksess innen høyteknologi, industri, medisin og andre områder i Israel, vil ta med seg de menneskelige nettverkene og profesjonelle partnerskapene når de reiser ut. De kan fungere som menneskelige broer og dermed hjelpe til med å utvikle partnerskap mellom befolkningen på begge sider, sa Al-Rashed.

En muslimsk kvinne tester et VR-headset (Foto: Microsoft Israel på Facebook)
En muslimsk kvinne fra Israel tester et VR-headset på Microsofts nye kontor i Nazareth (Foto: Microsoft Israel på Facebook)

Han foreslo også at den arabiske liga, som holder til i Kairo, tar et initiativ for å normalisere forholdet til israelske arabere. Ligaen har tidligere stått i fremste rekke i kampen mot normalisering mellom Israel og de arabiske landene.

– Til dem kan vi si at mange jødiske israelere har doble statsborgerskap og dermed kan de arbeide nesten hvor som helst i regionen ved å bruke det ikke-israelske passet, mens de fleste israelske arabere er forhindret fra å arbeide i arabiske land fordi de bare har israelsk statsborgerskap. På tilsvarende måte kan mange israelske selskaper eksportere varer til arabiske markeder gjennom utenlandske selskaper, mens arabiske bønder i Israel ikke kan selge tomatene sine på markedet i Gulfen, sa Al-Rashed.

I Israel har intervjuet allerede blitt mottatt med interesse hos enkelte organisasjoner. Representanter fra Israel Peace Initiative, som ønsker å bistå med å utvikle relasjoner gjennom en forsonende avtale mellom Israel, palestinerne og andre land i regionen, uttalte at Al-Rasheds ideer representerer en forfriskende forandring.

De la til at dette er riktig tid for israelere og arabiske naboer å bevege seg forsiktig mot en diplomatisk prosess, og at slike kreative ideer er en god måte å oppnå dette på.

 

Relaterte artikler:

Bil fra Saudi-Arabia på et helt uventet sted

Hvilket land blir det neste? Tsjad, Somalia eller kanskje Saudi-Arabia?

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart