Den arabisk-israelske læreren Nedaa Rabi er her sammen med klassen hun underviser på Gvanim ungdomskole i Qadima. Skolen har ansatt fem arabiske lærere og er et vellykket eksempel på utdanningsdepartementets integreringsprogram. (Foto: Hadas Parush/Flash 90)
Den arabisk-israelske læreren Nedaa Rabi er her sammen med klassen hun underviser på Gvanim ungdomskole i Qadima. Skolen har ansatt fem arabiske lærere og er et vellykket eksempel på utdanningsdepartementets integreringsprogram. (Foto: Hadas Parush/Flash 90)

– Israel har ikke rett til å definere seg som jødisk

Det sier 76 prosent av arabere i Israel i en ny meningsmåling.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Tre av fire av arabiske israelere mener at Israel ikke har rett til å definere seg selv som en jødisk stat. Det kommer fram i en meningsmåling som ble publisert på mandag, ifølge Times of Israel. De fleste arabiske land – om ikke alle – definerer seg som arabiske og muslimske.

Den såkalte «Fredsindeksen» som jevnlig blir presentert av Israel Democracy Institute viser også at størstedelen av jødiske israelere (52,5 %) mener at «de som ikke er villige til å bekrefte at Israel er jødenes nasjonalstat, bør miste stemmeretten».

Selv om mer enn 76 prosent av araberne avviser Israels rett til å definere seg som en jødisk stat, beskriver rundt 60 prosent av araberne deres personlige situasjon som «god» eller «veldig god». Rundt 55 % svarer at de er «stolte statsborgere» av staten Israel, ifølge meningsmålingen.

Derimot uttrykker rundt 86 % jødiske israelere at de er stolte statsborgere, mens 78 % er tilfreds med sin personlige situasjon.

– Det er ingen motsigelse mellom de to, sier professor Tamar Hermann, som står bak studien om arabere i Israels holdning til staten og deres personlige situasjon.

Barn leser sammen på den tospråklige skolen Hagar i Beersheba. (Illustrasjonsfoto: Jewish-Arab Education for Equality, via jpost.com)
Barn leser sammen på den tospråklige skolen Hagar i Beersheba. (Illustrasjonsfoto: Jewish-Arab Education for Equality, via jpost.com)

– Personlig tilfredshet er ikke direkte påvirket av regjeringen. Det at de avviser den jødiske staten, kommer av at de palestinske myndighetene ser på jødedom som en religion, ikke som en nasjon, påpeker Hermann.

Undersøkelsen avslører et anspent og komplekst bilde av forholdet mellom jøder og arabere.

De fleste (56 %) jødiske israelere sier at arabisk-israelere ikke utgjør en sikkerhetstrussel, men 72 % mener at spørsmål knyttet til fred og sikkerhet kun bør bli håndtert av jøder.

I tillegg hevder 53 % av jødiske israelere at arabere i Israel blir diskriminert, men nesten halvparten mener at regjeringen burde gi mer finansiering til jødiske institutter enn til arabiske institutter. Det er også mange (59 %) som ikke ønsker at arabiske politiske partier blir en del av koalisjonen eller blir regjeringsmedlemmer.

På den andre siden er 72 % av arabere i Israel for å være en del av regjeringen og at arabisk-israelere tjener i regjeringen. Selv om individuelle muslimske og drusiske lovgivere har vært med i israelske koalisjoner, har ingen arabiske partier sittet i regjering.

På et personlig nivå er både arabere og jøder imot ekteskap utenfor deres egne religiøse grupper. Samtidig er begge gruppene åpne til å ha relasjoner til den andre siden, som naboer, medarbeidere og venner.

Både beduiner og drusere har verneplikt i det israelske forsvaret. Avbildet er drusiske soldater. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Drusere har verneplikt i det israelske forsvaret. Avbildet er drusiske soldater. (Illustrasjon: IDF, flickr.com)

– Flere arabere enn jøder er villige til å ta del i slike forhold – dette er en velkjent situasjon blant minioriteter vis- à-vis majoriteten i et samfunn, skriver Hermann i rapporten.

– Dette er svært oppmuntrende, særlig i lys av seriøse anklager om at det israelske samfunnet, spesielt blant jøder, er plaget av rasisme, påpeker professoren.

Ifølge Fredsindeksen viser anklager om at Israels demokrati er i forfall seg å være «overdrevet». Likevel oppfordrer forfatterne av rapporten til forbedringer på forskjellige områder, deriblant pressefrihet, borgerrettigheter og politisk stabilitet. Det kommer fram i målingen at tilliten til institusjoner som Knesset, mediene og politiske parti stuper. Dette gjelder både jøder og arabere.

Israels forsvar har det høyeste tillitsnivået blant jøder (90 %). Derimot er det kun 32 % arabere som stoler på IDF. 51,8 % av araberne har tillit til Høyesteretten. Dette er den institusjonen de har høyest tillit til.

Tillit til Høyesterett blant jøder har gått ned fra 62 prosent til 56 prosent.

Fra Knesset-sesjonen 13. mai. (Illustrasjonsfoto: Knesset)
Fra Knesset-sesjonen 13. mai. (Illustrasjonsfoto: Knesset)

Offentlig tillit til Knesset, regjeringen, mediene og politiske partier har gått ned blant begge gruppene.

I studien som sammenligner demokratier, kom det fram at «Israel oppfyller de grunnleggende kravene til et demokrati, men står også overfor vanskelige og betydelige problemer.»

– Når det gjelder rettigheter og friheter, som er grunnfjellet i demokratiet, er det rom for forbedring. De siste årene har pressefriheten gått ned. Dette er bekymringsfullt på grunn av pressens viktige rolle som mekler mellom forskjellige grupper, i tillegg til å kunne gjøre den politiske og sosiale situasjonen tilgjengelig til offentligheten. Nivået for borgerrettigheter, deriblant ytringsfrihet, religionsfrihet, likhet for loven og personlig sikkerhet, er lav i forhold til etablerte demokratier, heter det i rapporten.

– På tross av landets mange problemer som karakteriserer den israelske statsformen, viser internasjonale indikatorer at Israel er et stabilt demokratisk land, avslutter rapporten.

Meningsmålingen er basert på 1531 telefonintervjuer mellom 1. og 24. mai 2016.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart