Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Denne regjeringen gjør mer for arabisk sektor enn noen tidligere israelsk regjering

Journalist og forfatter Ben-Dror Yemini under et besøk til MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Men Ben-Dror Yemini mener regjeringen bør lytte mer til de moderate araberne.

Demonstrasjonene mot den nye nasjonalstat-loven fortsetter i Israel. Lørdag kveld var omkring 30.000 personer samlet i Tel Aviv, men i virkeligheten av det to ulike demonstrasjoner, skriver Ben-Dror Yemini, israelsk veteranjournalist og kommentator i Yedioth Aharonoth.

– Den ene gruppen veivet med palestinske flagg. De er ikke ute etter likestilling eller sameksistens, men avviser Israels rett til å eksistere som nasjonalstaten for det jødiske folk, skriver Yemini.

– Den andre gruppen protesterte mot diskriminering og kjemper for likestilling. De mener nasjonalstat-loven kommer til å gjøre situasjonen verre. Den første gruppen vil forverre konflikten, den andre gruppen ønsker endring gjennom legitime protester, fortsetter han.

Arabiske Knesset-medlemmer i Israel tilhører i all hovedsak den første gruppen, men mange av deres velgere er ikke like radikale. 50-53 prosent av de som stemmer på den arabiske felleslisten støtter at Israel er definert som en jødisk og demokratisk stat, ifølge meningsmålinger som Yemini gjengir.

Veteranjournalisten mener det israelske samfunnet må lytte til de moderate araberne.

– Vi må tilnærme oss dem som ønsker likestilling og integrering, akkurat som vi må stanse pengeoverføringer til de som hyller martyrer og en drapskultur i navnet til «kulturell frihet og ytringsfrihet», skriver Yemini.

Til tross for at han er kritisk mot nasjonalstat-loven og regjeringen, skriver Yemini at «den nåværende regjering faktisk gjør mer budsjettmessig [for arabisk sektor] enn alle foregående regjeringer». Regjeringen har i gang en femårsplan for arabisk sektor «som ikke bare er en storstilt investering i infrastruktur, men også andre hjelpetiltak for minoritetsgruppen [«affirmative action»]».

– Og det bærer frukter. Mange israelske arabere går gjennom israelisering, og ikke palestinisering, Flere arabere kommer inn i høyteknologi, farmasi og medisin. De er likestilte og lojale og trenger ikke gi noen lojalitetsed, skriver Yemini.

– Veien til full likestilling er fortsatt lang, og den går ikke bare gjennom budsjetter, men også følelser. De må føle det som om Israel er hjemme. Og en liten endring i nasjonalstat-loven – å legge inn en artikkel om likestilling – vil ikke skade den rettmessige jødiske nasjonalitet, men forbedre det nåværende [politiske] klimaet, argumenter Yemini.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart