Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Folkemordet på armenerne

Gjennom historien har jødene opplevd tyrkerne som mer tolerante og vennlige enn mange andre muslimske grupper. Under den ottomanske tiden (da tyrkerne styrte store deler av den arabiske verden) foretrakk jødene ofte å forholde seg til de tyrkiske sentralmyndighetene framfor arabiske lokalmyndigheter.

Men ikke alle folkegrupper har opplevd det på samme fra tyrkernes side. Under og etter 1. verdenskrig massakrerte tyrkerne et stort antall kristne armenere. Ifølge Encarta-leksikonet ble minst to tredeler av 1-1,8 millioner armenere i den asiatiske delen av Tyrkia deportert, vesentlig til ørkenlandskap i det som nå er Syria. Det førte til at de fleste av disse armenerne – altså hundretusenvis – ble direkte massakrert, eller døde av sult og/eller tørst. Den tyrkiske regjeringen benekter ansvar for dem som døde, og reagerer sterkt på kritikk selv etter så lang tid. Men Europarådet og en rekke stater har stemplet det som skjedde som det første folkemordet på 1900-tallet.

Livsforsikring
For tre år siden ble en lov vedtatt i California i USA. Den var laget for å presse europeiske forsikringsselskaper til å endelig betale ut livsforsikringspoliser som ble tegnet av jøder som siden omkom i Holocaust under 2. verdenskrig.

Denne loven er siden brukt av andre grupper også: Sigøynere, koreanere, kinesere og andre som var på tvangsarbeid og ble holdt som sex-slaver av japanere, svarte og andre som led under apartheid-regimet i Sør-Afrika og andre grupper.

Nå har ca. 2.000 armenere i USA oppnådd å få godkjent livspoliser tegnet av forfedre som ble drept i tyrkernes folkemord. Beløpet er på ca. 20 millioner dollar, altså gjennomsnittlig 10.000 dollar til hver.

Det er nå ca. 1,5 millioner etniske armenere i USA, av dem bor 500.000 i California.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 6. februar 2003 av Tom Tugend i Los Angeles samt leksikonet Encarta.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart