Kina, Israel og Syria

President Bashar Assad av Syria har vært på besøk i Kina. Det var også - samtidig - Ehud Olmert fra Israel. Han er minister for handel, industri og arbeid.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

President Bashar Assad av Syria har vært på besøk i Kina. Det var også – samtidig – Ehud Olmert fra Israel. Han er minister for handel, industri og arbeid. Kineserne spurte Assad forsiktig om han kunne være villig til å treffe Ehud Olmert. Dette spørsmålet førte til at Assad avbrøt besøket og avlyste et besøk i Shanghai. Så slik er viljen til samtaler der i gården. Israels ambassadør i Kina benekter at det ble framsatt noe "forslag" om møte. Det vil vel si at en liten antydning var nok for Assad til å reagere slik

Bedring igjen med Kina I årene fram til 2000 hadde Israel og Kina nære forbindelser på mange felter. Det kom så langt at Israel skulle levere et spionfly (som også kan lede krig effektivt). Men etter et meget sterkt press fra USA måtte Israel avlyse salget. USA sa at et slikt fly ville øke effektiviteten av de kinesiske styrkene og øke faren for et angrep på Taiwan og for amerikanske piloter som ville delta på Taiwans side i en slik kri.

Kineserne tok det lite nådig opp, og forbindelsen til Israel har ligget noe nede siden den gangen. Nå er den tydeligvis i ferd med å ta seg opp igjen. En israelsk delegasjon på 200 forretningsfolk var på besøk i Kina sammen med Olmert. Det dreier seg først og fremst om israelsk høyteknologi. Det er opprettet et fond på halvannen milliard kroner som skal fremme israelske produkter. Blant annet er det tale om sikkerhetsutstyr i forbindelse med OL i Beijing i 200.

Handelen økte med 20 % det siste året, til mer enn 12 milliarder kroner, ifølge kinesiske talsmen.

Kilde: Artikkel i Jerusalem Post 24. juni 2004, skrevet av avisens stab og nyhetsbyrået A.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart