Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Fredsplan med Syria

På den årlige Hertzliya-konferansen, hvor toppene i israelsk samfunnsliv møtes en gang i året og legger fram synspunkter av ulike slag, la en gruppe israelere fram en plan for fred med Syria.

På den årlige Hertzliya-konferansen, hvor toppene i israelsk samfunnsliv møtes en gang i året og legger fram synspunkter av ulike slag, la en gruppe israelere fram en plan for fred med Syria.

Det må understrekes at så langt er dette et rent israelsk forslag. Det er framlagt for amerikanske og syriske tjenestemenn, som har gitt uttrykk for «interesse» for planen. Den nye utenriksministeren i USA, Condoleezza Rice, har kalt planen «kreativ».

Bakgrunn
Planen er formulert av Uzi Arad (han har vært høyt oppe i Mossad og vært rådgiver til Benjamin Netanyahu), Gideon Biger og Shmuel Bar. Alle er akademikere.

Utgangspunktet for planen er at Golan (som Israel erobret fra Syria i Seksdagerskrigen i 1967) både er viktig for Israels sikkerhet og nå er bebodd av israelske jøder (og dessuten drusere, en arabisk-talende folkegruppe). Sikkerheten ligger i at det er en buffersone mellom Syria og Israel. Mens Syria kontrollerte dette området, brukte de det bl. a. til å skyte fra Golan ned i Galilea på israelske bønder.

Forslaget
Israel skal beholde kontrollen over 250 kvadratkilometer av Golan. Der bor 10.000 av de 16.000 innbyggerne på Golan. Israel skal fortsatt kontrollere vannressursene og en adkomstvei til Hermon-fjellet.

I bytte for det området Syria dermed mister, skal det få et tilsvarende område fra staten Jordan langs grensen mellom de to landene. Jordan på sin side skal få et tilsvarende landområde fra Israel i nærheten av Dødehavet, og dessuten et stort pengebeløp.

Hermon-området skal gjøres til et utviklings- og rekreasjonsområde som Israel, Syria og Jordan skal administrere sammen.

Kilde: En artikkel 9. desember 2004 av Ben Kaspit i Ma’ariv.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart