Bli aktiv for Israel nå!

Fra nasjonale til religiøse kategorier

Den arabiske verdens kristne er det fremste offeret for et skifte i kategorier i den arabiske verden.

Den arabiske verdens kristne er det fremste offeret for et skifte i kategorier i den arabiske verden.

Tidligere kunne de kristne leve i noenlunde harmoni med muslimene, fordi begge gruppene var arabiske og vektla det nasjonale.

Kristne nasjonalister
I nesten hundre år har de arabiske kristne deltatt i den arabiske, nasjonale debatten og til og med ledet den. Kristne stod bak arabisk nasjonalisme og var blant dem som protesterte sterkest mot zionismen og mot Israel. På den måten søkte de å bli godtatt av det muslimske flertallet.

For eksempel skapte kristne det pan-arabiske Ba’ath-partiet og det syriske sosial-nasjonale partiet. Blant palestinerne har en rekke av de mest radikale lederne vært kristne, de som sterkest har sagt nei til Israel: George Habash, Nayef Hawatmeh, Wadia Hadad. De forsøkte å utviske skillet mellom seg og muslimene ved å fokusere på det arabiske og en sterk anti-zionistisk holdning.

Islam overtar
Radikalt Islam har bare så vidt tålt at kristne skulle ha noen frihet. Når islamistene nå har styrket sin stilling, blir de kristne mer utsatt.

I Irak er kristne utsatt for en voldsbølge som tydelig skal drive dem ut av landet. Saddam Hussein beskyttet de kristne. Nå blir de sett på som en femtekolonne for de vestlige “korsfarerne”.

I Egypt må kristne koptere noen steder betale “hodeskatt” (jizyah) til radikale muslimer. I Libanon blir de kristne stadig færre.

Mye tyder på at de kristne vil bli borte fra Midtøsten i løpet av noen år.

I Israel og de palestinske områdene
Denne utviklingen skjer også i Israel og i de palestinske områdene. Det siste tiåret har kristne forsvunnet nesten helt fra lederskapet blant israelske arabere. En grunn er at de kristne utgjør en mindre og mindre del av befolkningen. De kristne araberne har meget lav fødselsrate, og i kombinasjon med økt utvandring betyr det at de nå utgjør bare 1,7 % av Israels befolkning (160.000 mennesker).

Intifadaen satte fart på nedgangen i antallet. Tusener av kristne har dradd fra Betlehem til Sør-Amerika.
De kristne sluttet seg i sin tid til anti-israelsk, arabisk nasjonalisme. De opplever nå å bli sviktet av de kreftene de dermed utløste.

Dette bygger på en artikkel av Guy Bechor. Han er ekspert i Midtøsten-saker på Interdisciplinary Center i Herzliyah i Israel. Den er hentet fra Ynet, det engelske nettstedet til den israelske avisen Yediot Aharonoth, og er datert 9. januar 2005.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0

Your Cart