Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Mobiltelefoner i arabiske land

I 1999 var det 654.000 mobiltelefoner i Egypt. Før år 2005 er slutt, regner man med at antallet vil nå 7 millioner (i en befolkning på over 70 millioner - den øker med mer enn 1 millioner mennesker i året).

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I 1999 var det 654.000 mobiltelefoner i Egypt. Før år 2005 er slutt, regner man med at antallet vil nå 7 millioner (i en befolkning på over 70 millioner – den øker med mer enn 1 millioner mennesker i året).

En lignende utvikling finner sted i andre arabiske land. Da oppstår mange spørsmål som de muslimske lederne må ta standpunkt til. Her er noen eksempler på hvilke typer problematikk som kan oppstå:

Det er tillatt å bruke vers fra Koranen som ringetoner i mobiltelefonen.

Det er tillatt å kalle de troende til bønn via mobiltelefon.

En muslimsk mann kan skille seg fra kona si ved å si tre ganger «Jeg skiller meg fra deg». Det trengs ikke vitner.
Men kona har også rett på å få det skriftlig. – Spørsmålet er så om det holder å sende SMS-meldinger. Noen religiøse ledere mener nei, de kan bare brukes til å varsle om skilsmissen, men er ikke gyldig til å utføre en gyldig skilsmisse. Andre mener at slike meldinger er gode nok.

Tre ungdommer i Saudi-Arabia ble dømt til fengsel i 2-12 år og til sammen 1200 piskeslag for å ha filmet at en ung kvinne ble voldtatt, og deretter lagt bildene ut på Internett. Episoden førte til at Saudi-Arabia i begynnelsen av 2005 innførte forbud mot å importere mobiltelefoner med kamera. Men det meldes om utstrakt smugling.

Har det lykkes å ta bilde av en kvinne som ikke har skaut på hodet (man trenger ikke ha det når man bare er sammen med kvinner), kan det brukes til utpressing eller plage kvinnen ved å legge bildet ut på Internett.

For dem som ikke har råd til å eie en mobiltelefon, finnes det et stort antall steder hvor man kan leie en i noen minutter for en rimelig penge.

Mange bruker mobiltelefon til å stemme for sin favorittsang i ulike sangkonkurranser. Man kan også stemme og gi uttrykk for sitt syn på aktuelle temaer, som krigen i Irak.
Og selvsagt kan menn og kvinner i alle aldre bruke mobiltelefon til å kommunisere friere enn de sosiale og moralske kodene ellers tillater.

Iran forsøkte å innføre et «telefonpoliti» hvor innbyggere kunne klage mot misbruk. Men det viste seg at selv dette «politiet» ikke hadde kapasitet til å følge opp klagene ordentlig. I andre land har de ikke en gang forsøkt å ta opp fenomenet.

Moderne mobiltelefoner gir mulighet til å kople seg på mye av det som skjer i verden. Det gjelder ikke minst en befolkning hvor mange ikke har adgang til Internett av ulike grunner, blant annet økonomi og manglende leseferdighet.

Kilde: En artikkel av Zvi Bar’el i Ha’aretz 29. juni 2005.

 

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart