Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Egypt bryter avtaler om våpensmugling

Egypt har lovet å stanse all smugling av våpen til Gaza. Men de gjør absolutt ingenting for å holde avtalene, smuglingen kan foregå fritt. Det foregår våpenleveranser til de væpnede palestinske gruppene i stor stil, men ikke en eneste person er arrestert for dette.

Egypt har lovet å stanse all smugling av våpen til Gaza. Men de gjør absolutt ingenting for å holde avtalene, smuglingen kan foregå fritt. Det foregår våpenleveranser til de væpnede palestinske gruppene i stor stil, men ikke en eneste person er arrestert for dette.

Mange i Norge har en oppskrift i konflikten mellom Israel og naboene: De må snakke sammen, bringes til forhandlingsbordet.

Og det kan være fint å forhandle. Enda bedre er det når forhandlingene ender i avtaler. Men hva skal man så si når den ene parten ikke gjør det ringeste forsøk på å holde sine avtaler? Hva slags «forhandlingsløsning» blir det?

Våpensmugling til Gaza
De fleste er enige i at terrorgrupper i Gaza og andre steder ikke bør få våpen. Væpnet makt (til bruk innover i samfunnet og utover mot fiender) tilhører de lovlige myndighetene, ikke frittstående grupper. I forhold til det palestinske styret har Israel en avtale om hvor mye våpen av ulike typer det skal ha, og mange av våpnene har Israel gitt dem.

Det var derfor stor forståelse for at da Israel trakk seg ut av Gaza, måtte andre overta arbeidet med å forhindre at terrorgruppene der får tilført våpen. Den parten som kunne utrette mest i så måte, var Egypt, etter som Gaza grenser mot Egypt.

Egypterne påtok seg ansvaret. De skulle sørge for at ulovlige våpen ikke en gang kom over Suez-kanalen og inn i Sinai. Og skulle det lykkes noen å snike seg forbi kontrollen der (på land, til sjøs eller i luften), skulle Egypt sørge for at de ikke fikk våpnene videre til grenseområdet mot Gaza. Og skulle det lykkes å få noen våpen til grenseområdet, skulle Egypt også forhindre at våpnene blir brakt inn i Gaza. Dette var egypterne enige i, og det skrev de under på i en bindende avtale.

Myndighetene i Israel hadde ganske stor tillit til at Egypt ville overholde avtalen. Det rådende synet i det israelske utenriksdepartementet var at Egypt ikke er interessert i noe «Hamastan» i Gaza. For dersom de radikale islamistene blir for sterke i Gaza, kan det smitte over på det egyptiske samfunnet og skape enda større problemer for det mer sekulære styret i Egypt enn de har fra før.

I fredsavtalen mellom Israel og Egypt fra 1979 ble det bestemt at Sinai i prinsippet skulle være uten våpen slik at Israel kunne være trygg for angrep fra den kanten. De våpnene som er, skal være beregnet til å holde ro og orden i området. For å bedre Egypts muligheter til å stanse våpensmuglingen, gikk Israel med på at Egypt fikk ha flere soldater (grensepoliti) i nærheten av Gaza.

Egypt gjør ingenting
Det foregår en storstilt smugling over grensen fra Egypt. Hva gjør så Egypt for å begrense og helst stanse dette?
Ifølge den kjente reporteren Ze’ev Schiff i den israelske avisen Ha’aretz 3. november 2006 er svaret ganske enkelt: Ingenting. Ikke en eneste våpensmugler er arrestert, og langt mindre stilt for retten og dømt. Dette til tross for at israelsk etterretning har gitt egypterne navn på folk som er innblandet i smugling. (Det kan ikke helt utelukkes at noen er arrestert og sluppet fri igjen etter ganske kort tid. Det er uansett ikke noe som betyr noe.)

Hvis en egyptisk patrulje kommer over våpensmuglere, har de følgende regler å forholde seg til: De skal ikke skyte mot smuglerne, ikke en gang dersom smuglerne skyter mot dem først. De har bare lov å forsvare seg hvis smuglerne direkte angriper dem.
Summen av dette er altså at det i praksis er helt fritt å bringe våpen til Gaza. Det skjer da også i store mengder, både til lands og til sjøs. Det er i stor grad Iran som betaler for våpnene. Alt dette er brudd på inngåtte avtaler.

Når Israel tar dette opp med egypterne, er egypterne enige. Det må ikke være våpensmugling og det skal de forhindre. Men i praksis skjer ingenting.

Hensikten
Ekspertene i det israelske Utenriksdepartementet klør seg i hodet og skjønner ingen ting: Egypt er jo interessert i at det skal være fred og at islamistene ikke skal bli sterke. De forstår ikke hvorfor egypterne opptrer slik. Man har lurt på om det er ineffektivitet og korrupsjon. Men det er i høyden en delvis forklaring når mangelen på oppfølging er så total.

Jeg har ikke sett hva Yuval Steinitz, Likuds mann i forsvarskomiteen, har sagt om dette. Men jeg vil tro at han mener det går inn i et mønster. Han frykter at Egypt forbereder et militær angrep på Israel, i samarbeid med andre arabiske og muslimske land og med ulike palestinske grupper. Hensikten med våpensmuglingen er i så fall å styrke palestinere som skal være med på ulike vis i angrepet, og kanskje også bygge opp depoter for egyptiske soldater.

Hovedkilden er den nevnte artikkelen av Ze’ev Schiff (Ha’aretz 3. november 2006).

Relatert artikkel:
Trussel fra Egypt

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart