Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Obama tilbyr amerikansk atomparaply

En person som står den nye amerikanske presidenten nær, sier at Obama vil tilby Israel en ”atomparaply” mot atomtrusselen fra Iran. Han vil love at et atomangrep fra Teheran mot Israel vil bli føre til et ødeleggende amerikansk atomangrep mot Iran.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Dette var en sak den nye utenriksministeren, Hillary Clinton, tok opp mens hun kjempet med Obama om å bli presidentkandidat. Hun foreslo at også andre land i Midtøsten, blant andre Saudi-Arabia og golfstatene, skulle få komme under denne ”paraplyen” hvis de lover å ikke utvikle egne atomvåpen.

Det inngår også i opplegget at Israel skal få adgang til et nytt og forbedret forsvar mot langtrekkende raketter. Som et første ledd i dette er det utplassert en radar i Sør-Israel. Den forbedrer muligheten for å oppdage iranske raketter.

Forhandlinger
Obama sa i begynnelsen av desember 2008 at han vil forhandle med Iran og vil tilby Iran økonomisk støtte hvis de oppgir sitt atomprogram. Hvis Iran nekter, vil han forsterke sanksjonene mot den islamske republikken.

Skepsis i Israel
I Israel er mange skeptiske til disse utspillene. Det betyr vel først og fremst at USA ikke regner med å kunne hindre Iran i å få atomvåpen. Å snakke om hva man skal gjøre hvis Iran får atomvåpen, kan i seg selv svekke arbeidet for å hindre Iran fra å få dem.

Mange i Israel er også skeptiske til selve garantien. Hvordan kan noen stole på at USA vil utsette seg selv for atomangrep fordi Israel er ødelagt når de ikke ville forhindre et Iran uten atomvåpen fra å få det?

En av toppene i Bush-administrasjonen sier: Hvordan skal vi få en innbygger i Kansas [i USA] til å utsette seg for atomangrep fordi Haifa er ødelagt?

Erfaringer med garantier
Israel har dårlige erfaringer med garantier fra USA og andre land. Vi viser til vår artikkel Garantier fra pålitelige land.

Kilde: En artikkel av Aluf Benn 12. desember 2008 i Ha’aretz.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart