Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jødenes flukt fra Marokko

I løpet av de siste 70 årene er nesten alle jødene i Marokko flyttet fra landet.

Det har bodd jøder i Marokko i mer enn 2.500 år. Hvordan jødene har hatt det i det muslimske området generelt (med en del stoff også om Marokko), kan du lese i en egen artikkel. Situasjonen var sterkt vekslende, med forfølgelse innimellom mer normale tider. Men selv i normale tider ble jødene alltid diskriminert.

Da Israel ble opprettet i 1948, bodde det 250-300.000 jøder i Marokko. Marokko var den gangen underlagt Frankrike. Under det franske styret hadde jødene hatt det bedre enn tidligere. Kongen av Marokko, Muhammad V, hadde et godt forhold til sin jødiske minoritet.
Men da Israel ble opprettet, førte det til mye motvilje mot jødene i Marokko, selv om de marokkanske jødene ikke hadde hatt noe å gjøre med at Israel ble opprettet. Egyptisk propaganda etter revolusjonen i 1952 pustet til ilden.

I 1954 utarbeidet den israelske etterretningsorganisasjonen en rapport om situasjonen for jødene i Marokko. Den var alarmerende: Det var en økende fiendtlighet i befolkningen på grunn av pan-arabisk propaganda. Jødene fryktet hva som ville skje når de frranske styrkene skulle trekke seg ut i 1956. Løsningen var at jødene dro til Israel.

Mellom 1948 og 1955 forlot omtrent 90.000 jøder Marokko. Og strømmen fortsatte. Men i 1956 forbød den marokkanske regjeringen jøder å utvandre. Bare noen få tusen kom seg ut hvert år.

Israel begynte etter hvert å organisere en hemmelig utvandring. I januar 1961 forliste en båt med 44 jødiske flyktninger, halvparten barn, alle druknet. Etter hvert inngikk Israel en hemmelig avtale med myndighetene i Marokko om at jøder skulle få forlate Marokko mot at Israel skulle betale «erstatning» for hver jøde som forlot Marokko. [Man anser det som rimelig at når jøder er flyktninger, må flyktningene betale til dem de flykter fra. Når noen derimot flykter fra jøder, skal flyktningene få erstatning fra dem de flykter fra.] Resultatet var at i årene 1962-64 dro omtrent 100.000 jøder fra Marokko til Israel.

Nå i 2009 kan jøder reise ganske fritt mellom Israel og Marokko. Noen få jøder har blitt boende i Marokko, og noen ganske få jøder har flyttet tilbake fra Israel til Marokko. Noen israelske jøder bor i Marokko deler av året. Men det er helst eldre mennesker. Hovedtrenden i Marokko, som i den arabiske verden ellers, er at det blir stadig færre jøder som bor der. Det er nå færre enn 4.000 jøder igjen i Marokko, de fleste eldre.

I de fleste arabiske land har for øvrig israelske jøder ikke adgang, heller ikke de som selv er flyktninger derfra.

Hovedkilde: En artikkel av Xavier Cornut på jpost.com (Jerusalem Post) 23. juni 2009.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart