Illustrasjon: Ridvan Yumlu-Sciessl, Beautiful Faces of Palestine
Illustrasjon: Ridvan Yumlu-Sciessl, Beautiful Faces of Palestine

Dataviruset «Flame» rammer Midtøsten

Viruset oppdaget av Kaspersky Anti-Virus' forskningslabb, beskrives som det mest avanserte som er oppdaget noensinne.

I løpet av de fem siste årene skal flere tusen maskiner over hele Midtøsten ha blitt rammet av dette viruset, som av utviklerne ble døpt Flame. Forskningsleder ved Kaspersky Anti-Virus‘ forskningslabb, Roel Schouwenberg, sier han ikke vet hvem som designet det, men offentliggjorde mandag funnene som har blitt gjort i forskningen på det.

– Dersom Flame har fått holde på uoppdaget i fem år, er den eneste logiske konklusjonen at det finnes andre pågående operasjoner som vi ikke kjenner til, forklarer Schouwenberg.

Meget avansert
Skulle deres innledende forskning på viruset vise seg å stemme, vil Flame være på høyde med virusene Stuxnet og Duqu som rammet Irans atomprogram. Begge disse har Israel blitt beskyldt for å stå bak, muligens sammen med USA. Det inneholder 20 ganger mer koding enn Stuxnet og 100 ganger mer enn typiske virus designet for å stjele finansiell informasjon.

Forskningslederen ved Kaspersky mener det er sannsynlig at samme land, i entall eller flertall, står bak alle disse tre virusene. Både Flame og Stuxnet utnytter samme sikkerhetsfeil i Microsofts operativsystem Windows og sprer seg på samme måte.

Iran bekrefter problemer
Ulikheter finnes også, understreker den israelske professor og leder av Israel Space Agency, Yitzhak Ben Yisrael.

– Til forskjell fra Stuxnet som rammet Iran, er dette et virusprogram som ikke forstyrrer eller ødelegger systemer, forklarer han.

Flame både samler inn sensitiv informasjon og sletter det fra datasystemer, uten at det er mulig å spore kilden. Ifølge Schouwenberg skal minst 5.000 maskiner være rammet over hele verden. Men særlig har Flame rammet institusjoner i Iran, på Vestbredden, i Israel og ellers i Midtøsten.

Iranske myndigheter innrømmer også at de har blitt offer for viruset. Nå har de innledet en etterforskning av alle PC-ene i landet. De anklager Israel for å stå bak og hevder landet er det eneste som har kunnskap til å skape et slikt komplekst virus.

Kaspersky er et av verdens ledende sikkerhetsselskap for software, med hovedkvarter i Russland. Les mer på Wikipedia.

Ayalon antyder israelsk rolle
Da Israels viseutenriksminister Danny Ayalon kommenterte ryktene tirsdag om at Israel stod bak Flame-viruset, gikk han langt i å antyde at det er tilfellet.

–  Israel er velsignet med å være en nasjon som sitter på overlegen teknologi. Disse erfaringene åpner opp alle slags muligheter for oss, hevdet han overfor Hæren Radio.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart