Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Amerikansk diplomat mente Israel forhindret fred i 1975

Henry Kissinger, mannen som har gitt navn til de siste dokumentene Wikileaks har lekket, i 1975. (Foto: Wikipedia)
Henry Kissinger, mannen som har gitt navn til de siste dokumentene Wikileaks har lekket, i 1975. (Foto: Wikipedia)
Det var Israels stahet som forhindret fred i Midtøsten i 1975, hevdet den amerikanske ambassaden i Saudi Arabia i et diplomatisk dokument. Wikileaks har lekket nye hemmelige data fra USA.

«Kissinger Cables» har varslerorganisasjonen Wikileaks døpt sin siste publisering, til sammen 1,7 millioner dokumenter som stammer fra perioden 1973-1976. Navnene har de fått etter daværende utenriksminister Henry Kissinger, som er mottaker eller forfatter av en del av dokumentene.

Jerusalem Post har gravd fram et av de publiserte dokumentene, som stammer fra 9. januar 1975. Det ble forfattet av daværende diplomater ved den amerikanske ambassaden i Saudi Arabia, og de analyserer den israelsk-arabiske konflikten. De hevder at det er Israel som er årsaken til at det ikke blir fred i Midtøsten, grunnet sin stahet.

– Sett fra vårt ståsted, virker den israelske pessimismen i stor grad – hvis ikke fullstendig – uten rot i virkeligheten. Den synes å basere seg på en ekstraordinær manglende forståelse for hva som har skjedd i araberverden det siste halvannet året, i stedet for at de har forberedt seg på den femte, sjette eller sjuende israelsk-arabiske krig. Israelerne burde undersøke nærmere enn det det virker som at de har gjort så langt, mulighetene for fredelige forbindelser med araberne, heter det i dokumentet.

Pessimistiske til pessimismen
Også den israelske befolkningen har blitt voldsomt skeptiske overfor fredsmulighetene deres, mener skribenten, etter Yom Kippur-krigen to år tidligere.

– Vi har blitt overrasket over den økende pessimismen i Israel og i amerikansk-jødiske miljøer. Det virker som at den er basert på en tanke om at de ikke kan forventes å gi fra seg mer arabisk land som de sikret seg i 1967, uten arabiske garantier for Israels sikkerhet. Konsekvensen [ut i fra Israels forståelse] er at araberne aldri vil gi slike garantier og konklusjonen er at en ny krig derfor er uunngåelig, skriver diplomatene.

Amerikanerne som forfattet dokumentet var tydelig sympatiske til arabernes synspunkter.

– Før de snakker om utslettelse og før de blir besatt av Masada- eller Samson-komplekset (dra alle med seg i sin egen død), burde israelerne revurdere sitt eget standpunkt i forhold til araberne. Alle rapportene vi har hørt og lest fra Egypt og Syria leder oss til å tro at disse to landene virkelig ønsker fred og heller ønsker å bruke energien på å gjenoppbygge sine land, hevder ambassaden.

Dokumentet er et eksempel på hvordan diplomater kan ta opp i seg argumentene som de møter i vertslandet og rapportere det hjem til sitt eget utenriksdepartement, uten at det nødvendigvis fører til noen politikkendring i hjemlandet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart