Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

De kristne fordrives slik jødene ble fordrevet

Skjermdump fra CNN 22. august 2013.
Skjermdump fra CNN 22. august 2013.
Sterke krefter i en rekke muslimske land i Midtøsten går nå inn for å fordrive de kristne, selv om de kristne har vært der siden like etter Jesu tid. Vi ser mye av de samme mekanismene som førte til at jødene ble fordrevet fra 1948 og utover.

Historisk utvikling

For 100 år siden var ca. 20 % av den totale befolkningen i Midtøsten kristne. Nå er prosenten sunket til 5, og den minker, skriver Peter Bergen and Jennifer Rowland i CNN. Noe av det skyldes den meget raske befolkningsøkningen blant mange muslimer – når muslimene øker raskt, vil prosenten av kristne gå ned selv om også de skulle øke i antall. Det er også en faktor at kristne i større grad utvandrer til vestlige land.

 

Forfølgelse pågår

Men slike faktorer er ikke hele bildet. Det pågår en omfattende marginalisering av ikke-muslimske grupper, og mange steder direkte forfølgelse. Her er noen eksempler fra ulike land.

 

Egypt

De kristne i Egypt gjorde dårlige erfaringer med Det muslimske brorskapet i den perioden da brorskapets president, Mohammed Morsi, styrte Egypt. For det første var det mange episoder av vold mot og diskriminering av kristne, en rekke kirker ble ødelagt og mange kristne drept. Og ingen muslim ble stilt for retten – og langt mindre straffet – for vold mot kristne. I tillegg fikk Morsi vedtatt en grunnlov som fratok kristne rettigheter.

Derfor gav mange kristne uttrykk for støtte til de militære som avsatte Morsi. De fleste kristne i Egypt tilhører den koptiske kirken. Kopternes pave, Tawadros II, møtte offentlig de ledende offiserene. – Kopterne utgjør 8-10 % av hele befolkningen i Egypt.

Mange islamister legger skylden på de kristne for at Morsi ble avsatt og for den brutale måten militære har opptrådt på.  52 kirker i ulike deler av Egypt ble angrepet bare på ett døgn, ifølge en rapport. En annen rapport snakker om 30 kirker, det spørs vel kanskje hvor alvorlig angrepene må være før de regnes med.

En mobb væpnet med økser drepte en kristen forretningsmann nær Luxor i Sør-Egypt. Så fortsatte de å gå amok i landsbyen Nagaa Hassan. De brant ned dusinvis av kristne hjem og drepte tre andre kristne.

Det har også vært mange andre episoder både før, under og etter at Morsi var president.

 

Syria, Irak og Libya

I Syria har mange kristne støttet president Bashar al-Assad. Han kommer fra en forholdsvis liten shia-muslimsk sekt, alawittene. Siden alawittene selv er en minoritet, har de generelt beskyttet og til dels favorisert andre religiøse minoriteter, som de kristne.

Som en følge av dette har jihadister og andre islamister som dominerer store deler av opprørsbevegelsen i Syria, kommet til å betrakte de kristne som en gruppe som skal angripes.

For eksempel ser det ut for at de har bortført og drept en italiensk prest, Paolo Dall’Oglio, som har drevet med å rehabilitere et kloster nord for Damaskus, og som forsøkte å få frigitt en gruppe gisler som var kidnappet av en gruppe knyttet til al Qaida.

I Irak har det  vært en omfattende etnisk rensning siden Saddam Hussein falt i 2003. Mens de ulike etnisk-religiøse gruppene tidligere bodde blandet mange steder, bor folk nå mye mer i «rene» områder: Shia-muslimer i sør, sunni-muslimer i midten og kurderne i nord. Problemet for de kristne har vært at de ikke har hatt noe eget område å flykte til. Mange har derfor måttet flykte til Syria, hvor det ikke lenger er trygt for kristne å bo.

Også i Libya er kristne utsatt for vold akkurat nå.

 

Flukt

Som nevnt har andelen kristne i Midtøsten gått ned fra 20 til 5 prosent det siste hundreåret. Det er nå en ny bølge av forfølgelse, og dermed av flukt.

Peter Bergen og Jennifer Rowland siterer folk som bor i Nordøst-Syria, hvor den største konsentrasjonen av kristne tradisjonelt har vært. De anslår at en tredel av de kristne der har forlatt Syria de to siste årene.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA anslår at den kristne befolkningen i Irak er halvert siden Saddam Hussein ble styrtet i år 2003. I 2010 utgjorde de kristne anslagsvis 3 % av befolkningen i Irak. Men halvparten av dem som flyktet fra landet, var kristne, ca. 200.000. De kristne var altså sterkt overrepresentert blant de eksterne flyktningene.

Også fra Egypt drar et stort antall kristne. Ingen har full oversikt. Men det er anslått at det kan ha dreid seg om rundt 100.000 bare i år 2011. Utviklingen framover vil avgjøre hvor raskt flukten går.

 

Som jødene?

På 1940-tallet var det ca. en million jøder i de arabiske land. Men da Israel ble opprettet i 1948, var det sterke krefter – nasjonalistiske og islamistiske – som ville hevne seg på de lokale jødene for det som Israel gjorde. Mange jødiske samfunn i arabiske land hadde eksistert i århundrer, noen ganger årtusener. Nå er nesten alle jødene borte.

Peter Bergen og Jennifer Rowland avslutter slik: «En kan bare håpe at ikke de kristne i Midtøsten får samme skjebne.»

Og vi vil gjenta det vi i MIFF har sagt før: Den store feilen i Midtøsten er ikke at jødene har fått en ørliten stat hvor de kan leve i trygghet og frihet. Den store feilen er at ikke også andre minoriteter har fått sin egen stat.

 

Hovedkilde: En artikkel av Peter Bergen og Jennifer Rowland på CNN 22. august 2013.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart