Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Bevisene mot Assad hoper seg opp

En mann får oksygentilførsel etter at han skal ha blitt offer for et kjemisk angrep i Syrias hovedstad. (Foto: Skjermdump fra CBS "This Morning")
En mann får oksygentilførsel etter at han skal ha blitt offer for et kjemisk angrep i Syrias hovedstad. (Foto: Skjermdump fra CBS "This Morning")
En rapport fra Human Rights Watch indikerer at Assad-styrkene brukte kjemiske våpen i Ghouta. Samtidig hevder en vestlig kilde at FN-inspektørene har mer enn nok beviser for å komme til samme konklusjon.

Etter at Russlands president Vladimir Putin har tilbudt Vesten et kompromissforslag i Syria-spørsmålet, har responsen til amerikanerne vært positiv. Syria har også sagt seg villig til å gi fra seg kontrollen over sine kjemiske våpen.

Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)
Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz (Foto: Knesset.gov.il)

Israels strategiminister Yuval Steinitz forklarte til Hæren Radio på torsdag, at landet legger seg på Washingtons linje i forhold til Moskvas diplomatiske initiativ.

– Jeg kan ikke si at jeg har full tro på dette. Men dersom det russiske forslaget […] virkelig kan fjerne de kjemiske våpnene fra Syria for å ødelegges […] så er denne måten å ende tragedien på, en måte å fjerne denne trusselen på også.

– Kan føre til terror

Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)
Russlands president Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons)

Torsdag kom Russland-president Putin med en ny sjarmoffensiv. Den omstridte statslederen publiserte en kommentarartikkel i New York Times, hvor han henvender seg til det amerikanske folk og forsvarer FN-systemet.

– Det potensielle angrepet fra USA mot Syria […] vil resultere i flere uskyldige ofre og en eskalering, potensielt en spredning av konflikten langt utover Syrias grenser. Et angrep vil kunne øke volden og skape en ny terrorbølge. Det kan undergrave multilaterale tiltak på å løse det iranske atomproblemet og den israelsk-palestinske konflikten, og videre destabilisere Midtøsten og Nord-Afrika. Det kan skape ubalanse i hele systemet av internasjonale lover, skriver Putin.

Han skriver videre at de mange kreftene som kjemper mot og med hverandre i Syria, er ekstremister. Støtte til dem, mener han, vil bare føre til mer blod og alt annet enn et demokratisk Syria. Han kommer også med et politisk stikk til USA-president Barack Obama, som tidligere uttalte at han ville gå til aksjon mot Damaskus, med eller uten FN-systemet i ryggen.

– Det er svært farlig å oppfordre folk til å se seg selv som eksepsjonelle, uansett hva som er motivasjonen, skriver Putin.

Israels røde Hizbollah-linje består
Spørsmålet om de kjemiske våpnene i det hele tatt er mulig å frakte ut av Syria, drøftes fortsatt intenst i både internasjonal presse og i Washington. Men skulle noen av dem havne i hendene til Hizbollah, advarer en israelsk regjeringskilde, vil IDF gå til aksjon.

– Vår røde linje har ikke endret seg. [Syria-president Bashar] Assad burde forstå allerede at han ikke burde lure oss på dette punktet. Vår politikk har ikke endret seg, uansett hva som skjer på den internasjonale arenaen. Dersom noe ser uvanlig ut for oss, vil det bli tatt hånd om, sier kilden til Yedioth Aharonoth.

To rapporter sier regimet stod bak

Syria-president Bashar Assad (Foto: Wikimedia Commons)
Syria-president Bashar Assad (Foto: Wikimedia Commons)

Putin har tidligere uttalt at han ikke tror på de amerikanske påstandene om at Assad-regimet har brukt giftgass mot sin egen befolkning.

– Fra vårt standpunkt virker det helt absurd at væpnede styrker, de regulære væpnede styrkene, som i dag er på offensiven og har presset de såkalte opprørerne inn i et hjørne og ødelegger dem, at de under disse omstendighetene skulle begynne å bruke forbudte kjemiske våpen, mens de visste at dette kunne føre til sanksjoner og maktbruk mot dem, sa Putin i et fjernsynsintervju.

Nå kommer det imidlertid stadig flere rapporter som også anklager regimet for bruken av giftgass. En vestlig diplomat hevder til Foreign Policy at FN-inspektørene som forbereder rapporten om Ghouta som publiseres neste uke, sitter på «overveldende» beviser for at Assad-regimet stod bak det kjemiske angrepet.

– Jeg vet at de har fått tak i svært gode prøver, biomedisinske og miljømessige, og intervjuer ofre, doktorer og sykepleiere. Det ser ut til at de er veldig fornøyde med det overveldende bevisgrunnlaget de har. […] De kan konkludere fra bevisene hvem som står bak, sier kilden.

Forsiden til Human Rights Watch' rapport om det kjemiske angrepet i Damaskus 21. august 2013. (Foto: hrw.org)
Forsiden til Human Rights Watch' rapport om det kjemiske angrepet i Damaskus 21. august 2013. (Foto: hrw.org)

Om ikke konklusjonene er like sterke, så skriver også Human Rights Watch i sin uavhengige rapport på torsdag, at de syriske myndighetene ser ut til å stå bak.

– Vår etterforskning viser at angrepet 21. august trolig var et angrep med kjemiske våpen, hvor en har benyttet […] raketter på 330 millimeter i diameter, sannsynligvis syrisk-produsert, og et våpensystem på 140 millimeter fra Sovjet-tiden, for å levere nervegassen. Bevisene antyder at gassen som ble brukt trolig var sarin, eller en liknende nervegass for bruk i våpen, skriver de i konklusjonen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart