Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)
Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)

Assad sprer kjemiske våpen over hele Syria

I frykt for et amerikansk angrep, skal Bashar Assad ha spredt rundt sine kjernefysiske våpen på en rekke steder over hele Syria.

Det er Syrias spesialsoldater i Enhet 450 som har fått oppgaven med å spre våpnene for alle vinder, slik at det blir vanskeligere for amerikanerne å bombe alt ved et eventuelt angrep. Men det setter også spørsmålstegn ved hvor seriøst Syria tar løftet om å gi fra seg kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

En kilde fra Det hvite hus sier til Wall Street Journal at USA fortsatt føler seg sikre på hvor det meste av de kjemiske våpnene befinner seg, men at de ikke er like sikre som tidligere.

Enhet 450 skal allerede ha flyttet rundt på de kjemiske våpnene over hele Syria i mange måneder. Totalt anslår amerikanerne at Damaskus-regimet sitter på et kjemisk arsenal på 1.000 tonn.

President Bashar Assad skal i tillegg ha overført en rekke kjemiske våpen og nervegass til Hizbollah, melder Times of Israel og al-Watan. Israel har i mange år arbeidet målrettet for å forhindre at Hizbollah får tak i kjemiske eller avanserte konvensjonelle våpen.

Forsøker å få på plass avtale
USAs utenriksminister John Kerry, Russlands utenriksminister Sergey Lavrov og Den arabiske ligas utsending til FN Lakhdar Brahimi møttes på nytt i Geneve fredag. De tre forsøker å få på plass en avtale som sikrer at Syria oppgir sitt kjemiske arsenal, for å forhindre et amerikansk angrep.

Syria har forsøkt å hale ut prosessen ved å komme med ulike krav, noe Kerry sier ikke er godt nok.

– Uttalelsene fra det syriske regimet, etter vår mening, er rett og slett ikke godt nok. Dette er ingen lek, gjengis han i Times of Israel fra pressekonferansen etter møtet.

– Vinn-vinn for Putin
Jurnalist Jonathan Spyer mener Russlands president Vladimir Putin har manøvrert landets politikk på en slik måte at han står igjen som moralsk vinner uansett hva som skjer.

I en analyse i Jerusalem Post skriver han at hvis Syria faktisk leverer fra seg de kjemiske våpnene sine til det internasjonale samfunnet, så får han æren og USA taper ansikt.

– [Putin] kom med et forslag som er troverdig nok til at alt annet enn en [amerikansk] aksept ville vært helt latterlig. […] Russlands troverdighet er ikke lenger på spill. Den er allerede sikret. Moskva har skaffet sin allierte (Assad) sikkerhet og hans krigføring det samme.

Men skulle Assad-regimet vise seg å være vanskelige og ikke samarbeide, så mener Spyer at Russland vinner da også.

– Ingen ville klandret den russiske presidenten – snarere tvert imot. Han har alltid benektet at regimet brukte kjemiske våpen. Så hvorfor vil noen tro at han bryr seg om de overgir våpnene eller ikke?

USA vil få sterke problemer med å vende tilbake til sitt militære spor, selv om Syria ikke skulle samarbeide, tror han. Operasjonen Obama først planla å gjennomføre er svært upopulær blant amerikanere flest og i Kongressen.

– I motsetning til Obamas uttalelser [om en rød linje], vil hele verden vite at den amerikanske presidenten droppet den røde linjen for Assad, angående hans bruk av kjemiske våpen, skriver han.

 

Relatert artikkel

Hvorfor forhandlinger med Syria ikke fører fram
Bashar Assad og hans diktatorfar har i fire tiår holdt seg til makten ved å opprettholde konflikt.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart