Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Iran-avtalen viser at verden ikke har lært av historien

Statsminister Benjamin Netanyahu talte på Yad Vashem på kvelden før Holocaustminnedagen, onsdag 15. april 2015. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu talte på Yad Vashem på kvelden før Holocaustminnedagen, onsdag 15. april 2015. (Foto: GPO)
Det sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu på Israels årlige Holocaustminnedag.

I dag er det den israelske minnedagen for Holocaust, 70 år etter at Andre verdenskrig tok slutt. Markeringen av minnedagen startet med en seremoni i Holocaustmuseet Yad Vashem i går kveld. Der talte blant andre statsministeren og presidenten.

 

– Verdensmaktene mener ikke ordene ”aldri igjen”

Netanyahu sammenlignet det iranske regimets krigerske utbredelse i Midtøsten i dag med nazistenes forsøk på å innta Europa under den andre verdenskrigen. Verdensmaktene er ”komatøse” og ”har vrangforestillinger” i møte med ”dagens nazister, Iran”, sa han ifølge Times of Israel.

– USA og de andre verdensmaktene som er delaktige i avtalen kapitulerer for Iran ved å la dem få beholde avgjørende deler av atomprogrammet sitt, selv om de samtidig har som mål å utvikle masseødeleggelsesvåpen og ødelegge den jødiske staten Israel, uttalte han.

– Den største lærdommen fra den andre verdenskrigen for demokratier, er at man ikke kan lukke øynene overfor tyranniske regimer. Ettergivenhet overfor disse regimene får dem til å øke aggresjonen sin. Hvis ikke aggresjonen stanses i tide, kan menneskeheten risikere å oppleve langt større kriger i framtiden, sa Netanyahu.

– Verdensledere sier ordene ”aldri igjen”, men de mener det ikke, anklaget han.

Rammeavtalen som ble inngått mellom P5+1-landene og Iran denne måneden viser at det internasjonale samfunnet ikke har lært av Holocaust, uttalte han.

 

– Vesten kapitulerer i møte med Iran

– Det iranske regimet undertrykker folket sitt, og tvinger Midtøsten inn i en flodbølge av blod og lidelser. Slik nazistene forsøkte å ødelegge sivilisasjonen, framheve den ariske rasen og utslette det jødiske folket, slik prøver iranerne å ta over denne regionen og ødelegge den jødiske staten, fortsatte han.

Iran gjør dette både gjennom å forsøke å tilegne seg atomvåpen, og ved å utbre den islamistiske revolusjonen til andre land i Midtøsten gjennom terrorisme og krigføring, beskrev Netanyahu.

– Faren er der, og alle kan se den. Og likevel er blindheten stor. Vesten kapitulerer i møte med Irans aggresjon. Iranske ledere eksporterer død og ødeleggelse. Verden lytter ikke når det ropes ”død over Israel” og ”død over USA” i Iran, sa han.

– Vi vil fortsette å insistere på sannheten, og forsøke å åpne lukkede øyne, sa Netanyahu.

– Selv om vi skulle bli tvunget til å stå alene, vil vi ikke vakle. Israels ledere vil sikre vår rett, kapasitet og evne til å forsvare oss selv. Det jødiske folk hadde ingen makt for 70 år siden, men i dag kan vi sørge for å bli hørt, og vi er fast bestemt på å sikre vår eksistens og vår framtid. Vi vil ikke tillate at staten Israel blir en forbipasserende fase i vårt folks historie, lovet Netanyahu.

 

Rivlin: – Israel ingen kompensasjon for Holocaust

President Reuven Rivlin benyttet anledningen til å ta et oppgjør med vrangforestillingen om at staten Israel ble opprettet som en slags kompensasjon for Holocaust etter krigen. Det jødiske folket hadde retten til hjemlandet sitt lenge før krigen, påpekte han.

– Staten Israel ble med retten på sin side etablert ut fra en kjærlighet og lengsel etter et eldgammelt hjemland, som en drøm som ble til virkelighet – ikke ut fra frykt for utslettelse eller ut fra hat mot de andre, sa han.

Rivlin takket Holocaust-overleverne som kom til Israel etter krigen for den inspirasjonen de har vært ved sin styrke og sitt eksempel overfor alle Israels borgere.

– Hver og en av oss har nummer tatovert på armen, sa han.

– Vi kom hit fra Auschwitz, men ikke på grunn av Auschwitz.

Rivlin inntok en mer positiv tilnærming til dagens trusselbilde enn Netanyahu i sin tale. Presidenten understreket at selv om også dagens trusler er reelle, må verken fortidige eller nåtidige grusomheter få diktere det israelske folkets liv.

– Vi vil ikke bagatellisere noen trusler eller skammelige uttalelser der noen tar til orde for å utslette det jødiske folket. Men selv om vi er beredt, er vi ikke redde. Fortidens redsler og nåtidens trusler skal ikke få diktere våre liv, og heller ikke forme våre barns liv. De skal ikke få dempe håpet vårt om en framtid med kreativitet og framgang, sa president Rivlin.

 

Les også: Dagen da Israel stanser opp

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart