Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hvordan atomavtalen forandrer maktbalansen i Midtøsten

Herb Keinon er journalist i Jerusalem Post. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Når Russland oppretter flybaser i Iran, er det et bevis på at atomavtalen har forandret situasjonen i Midtøsten, skriver journalist Herb Keinon i Jerusalem Post.

Jerusalem Post-journalist Herb Keinon skriver i en analyseartikkel torsdag 18. august at atomavtalen med Iran har forandret situasjonen i Midtøsten, men ikke i USAs og Israels favør, slik amerikanske politikere hevder.

Keinon viser til USAs president Barack Obamas uttalelser på en pressekonferanse i Pentagon 5. august. Der påsto presidenten at ”til og med Israel sier nå at vi hadde rett angående atomavtalen med Iran”. Israels forsvarsledelse ”støtter avtalen” og erkjenner at ”den har forandret hele situasjonen i Midtøsten”, sa Obama.

Dagen etter den amerikanske presidentens feilaktige uttalelser reagerte forsvarsminister Avigdor Lieberman med å la forsvarsdepartementet sende ut en uttalelse om at atomavtalen med Iran er å ligne med Mȕnchen-avtalen som ble inngått med Hitler i 1938. Statsminister Benjamin Netanyahu tok straks avstand fra forsvarsdepartementets krasse uttalelse, men understreket samtidig at ”Israels innstilling til atomavtalen er ikke forandret”.

 

Her kan du lese hele MIFFs dekning av verdensmaktenes atomavtale med Iran, som ble inngått sommeren 2015. Avtalen har som mål å bremse utviklingen i regimets atomprogram ved å heve internasjonale sanksjoner.

 

– Obama har rett i at situasjonen er forandret

Én ting hadde Obama rett i, mener Keinon. Når vi nå ser at russiske jagerfly tar av fra Iran for å angripe mål i Syria, viser det at hele situasjonen i Midtøsten virkelig er forandret – bare ikke på den måten Obama mente.

Russland begynte tirsdag 16. august å bruke flybaser i Iran til sine jagerfly som deltar i borgerkrigen i Syria. Torsdag 18. august fortsetter de Iran-baserte russiske flyangrepene for tredje dag på rad, ifølge Reuters. Russiske myndigheter har fått kritikk fra USA om at denne nye praksisen kan være et brudd på en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, men benekter anklagen, ifølge AFP.

 

– Enorm diplomatisk symbolikk

Keinon skriver at det å benytte flybaser i et annet land i tillegg til sitt eget i en krigssituasjon, slik russerne nå gjør i Iran, ikke kan reduseres til et teknisk spørsmål om effektivitet. Som den tidligere lederen for Israels nasjonale sikkerhetsutvalg, Yaakov Amidror, uttalte på Israel Radio onsdag, ligger det en enorm diplomatisk symbolikk i russernes valg. Amidror sa at dette slett ikke var ”en hyggelig liten konfliktmotvirkende mekanisme, som da Israel og Russland i september 2015 gjorde en avtale for at pilotene deres ikke skulle skyte hverandre ned utilsiktet”. Utplasseringen av russiske fly på baser i Iran er den største mulige graden av samarbeid mellom stater, forklarte Amidror.

 

– Gjort mulig av atomavtalen

En slik grad av samarbeid er i stor grad gjort mulig gjennom atomavtalen, skriver Keinon. Han minner om at Netanyahus argumentasjon mot atomavtalen ikke bare handlet om faren for at veien til atomvåpen åpnes for det iranske regimet. Netanyahu argumenterte også med at avtalen ville styrke Irans muligheter til å lykkes med sine kontinuerlige forsøk på å destabilisere maktbalansen i regionen. Dette er konsekvensen når Iran tas inn i varmen av verdenssamfunnet ved at sanksjoner heves og isolering avsluttes. I sin kritikk av forhandlingene i forkant av avtalen etterlyste Netanyahu at forhandlingspartnerne ville ta opp Irans destruktive oppførsel både i Midtøsten-regionen og ellers i verden. Denne tematikken kom aldri på bordet under forhandlingene.

 

– Sender et budskap til hele regionen

Keinon skriver:

”Så lenge verdenssamfunnet hadde sanksjoner mot Iran, holdt russerne regimet på en armlengdes avstand. Moskva bestemte seg ikke for å levere luftforsvarssystemet S300 til Iran før etter at atomavtalen var undertegnet, selv om salgsavtalen var inngått flere år tidligere. Fra Moskvas perspektiv var dette et fornuftig valg: Sanksjonene var blitt hevet. Dersom Iran igjen var legitim, hvorfor ikke forsyne dem med forsvarsvåpen? Det at de nå bruker iranske baser for å fly til Syria, kan ses på som en forlengelse av den samme logikken. Dersom Iran ikke lenger er en ”pariastat”, dersom det er legitimt å ha normale relasjoner med Iran, hvorfor ikke ta disse relasjonene så langt som mulig og bruke Irans flybaser til å oppnå Moskvas interesser? Det er vanskelig å tro at Russland ville ha tenkt slik dersom atomavtalen ikke var blitt undertegnet og Iran hadde forblitt utenfor området av internasjonal legitimitet.”

Den israelske journalisten konkluderer sin analyse slik:

”Det russisk-iranske militærsamarbeidet vi har vært vitne til denne uken, vil få enorme konsekvenser for Midtøsten. Det sender et tydelig budskap til hele regionen, ikke bare om hvilken side russerne er på, men også om hvor langt de er villige til å gå for å nå sine mål. Som Obama sa, forandret atomavtalen hele situasjonen. Men denne typen forandring er definitivt ikke i USAs eller de tradisjonelt USA-allierte sunnimuslimske araberstatenes interesse – og heller ikke i Israels.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart