Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel har undertegnet historisk gassavtale med Jordan

Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)
Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)
Det forventes at Israel vil tjene rundt 10 milliarder dollar på avtalen.

Det israelske gass-konsortiet Leviathan har inngått en avtale på 10 milliarder dollar, som tilsvarer 80 milliarder i norske kroner, med den jordanske strømleverandøren. Leviathan skal da forsyne Jordan med rundt 45 milliarder kubikkmeter gass i 15 år. Avtalen gjør konsortiet til Israels største gassleverandør, ifølge Times of Israel. Leviathan-konsortiet består blant annet av det amerikansk-baserte Noble Energy og israelske Delek Group. Israels energiminster Yuval Steinitz roste avtalen og sa at den er en ekstremt viktig oppnåelse for landet. Han mente at dette kommer til å forbedre forholdet mellom Israel, Jordan og hele regionen.

Administrerende direktør i Delek Drilling, Yossi Abu, sa at avtalen kan sees på som historisk da den både gjør Leviathan-feltet til en seriøs deltaker på markedet og tilfører jordanerne effektiv, ren og billig energi. Han la til at Leviathankonsortiet kommer til å forhandle fram nye avtaler med blant andre Egypt, Tyrkia og de palestinske selvstyremyndighetene.

Israel inngikk i 2014 en avtale med Jordan om å forsyne landet med gass til en verdi på 500 millioner dollar. Dette gjaldt gass fra Tamar-feltet. Leviathan-feltet ble oppdaget i 2010 og inneholder store mengder naturgass. Da Israel ikke har olje- eller vannressurser, blir gassindustrien en av landets viktigste ressurser.

Samarbeidet mellom Noble og Delek har også møtt motstand i Israel. Skeptikere mener at det kommer til å skape et monopol på gassmarkedet og vil føre til høyere priser for israelske forbrukere. I løpet av det siste året har Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjort sin del for å overstyre Knesset og motstandere av konsortiets kontroll over Leviathan-feltet. Netanyahu snakker varmt om Noble-Delek avtalen og mener at den kommer til å gjøre landet selvstendig når det gjelder energiforsyning.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart