Iran ser ut til å lykkes med å bli Midtøstens nye stormakt. (Foto: Wikimedia Commons)

Iran prøver å erstatte USA som Midtøstens regionale stormakt

Obamas strategi i Midtøsten har gitt mye makt til Iran, mener Caroline Glick.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Ved Jemens kyst kan man se det strategiske sluttspillet til Barack Obamas regjering. Og det ser dårlig ut, skriver Caroline Glick, kommentar-redaktør i Jerusalem Post.

Siden søndag har Houthi-grupper, shiamuslimske opprørere støttet av Iran, angrepet amerikanske sjøfartøy langs Jemens kyst. Det er ukjent om iranerne ga instrukser eller kun godkjente disse angrepene. Poenget er at det er Iran som står bak angrepene mot USA. Houthiene ville aldri ha gjort seg selv til mål for hevnangrep fra amerikanerne med mindre de hadde fått ordre fra Iran om å gjør det.

Spørsmålet er hvorfor Iran har valgt å utføre et angrep mot USA? Det enkle svaret er at Iran har utfordret amerikansk makt ved Rødehavet fordi de tror at det vil fremme landets strategiske mål i Midtøsten. Det er klart at Iran ønsker å erstatte USA som regionens øverste makt, mener Glick.

Siden Obama tok over som USAs president har Iran ikke blitt hindret i å nå sine mål. USA trakk ut styrkene sine fra Irak, noe som Iran tok nytte av for å utøve full kontrol over den irakiske regjeringen. Glick mener også at Obamas fravær fra Syria har gitt Iran en fordel når det gjelder å kontrollere Assads regjering og for å gjøre Syria om til et land med shia-majoritet.

I stedet for å motsette seg Irans forsøk på å ta over makten i Midtøsten, har Obamas regjering ønsket dem velkommen. Obama ser på Iran som en partner, ikke en motpart, forteller Glick.

På grunn av at både USA og Iran er imot al-Qaida og IS, mener Obama at USA ikke burde frykte Irans kontroll over det irakiske forsvaret. Dermed har den amerikanske presidenten gjort det klart at landet ikke har noe imot at Iran tar over styringen i Syria.

I Jemen er USAs posisjon noe mer usikker. Houthi-rebeller tok over landets hovedstad, Sanaa, i 2014. Året etter prøvde Saudi Arabia å styrte Houthi-regjeringen, noe Obama støttet for å sikre at saudiaraberne var på USAs side i forhandlingen om atomavtalen med Iran. Sistnevntes angrep på amerikanske skip utenfor Jemens kyst viser at de nå er klare for å ta over Jemen. Glick tror at iranerne satser på at USA kommer til å trekke støtten til Saudi Arabia, noe som betyr at Iran får kontroll over arabisk olje.

Glick påpeker at Obama har tatt i bruk rådene fra en rapport produsert av Iraq Study Group, som skulle gi George W. Bush retningslinjer for å håndtere Irak-krigen. Rapporten foreslo at Iran skulle kjempe mot al-Qaida for USA, i tillegg til at de skulle ta over Irak. Til gjengjeld var det meningen at USA skulle presse Israel til å gi Golanhøydene til Syria og Vestbredden til PLO, for å tilfredsstille Iran og Saudi Arabia. Bush avviste rapporten, men Barack Obama bestemte seg for å bruke den som USAs strategi. Da han ble president, insisterte Obama på at al-Qaida var amerikanernes eneste fiende. Dermed rettferdiggjør han at Iran har oppnådd mer makt i regionen.

USA svarte på søndagens angrep mot amerikanske skip ved å angripe tre radarstasjoner i et Houthi-kontrollert område. Derfor er det grunn til å tro at amerikanerne planlegger å la iranerne ta over Jemen. Det at Obama ikke tillot at skipet USS Mason svarte på kilden til angrepet med en gang, er et tydelig bevis på dette, mener Glick. For det andre valgte ikke amerikanerne å angripe et mål som kunne ha hemmet Houthiene. For det tredje virket det som om Obamas regjering ser på Houthiene som en fullverdig aktør i stedet for en fiende.

Problemet med Obamas strategi er at Iran ser på USA som sin fiende. Derfor hjelper det ikke at de to landene har al-Qaida og IS som felles fiender. Obama er ikke den eneste amerikanske presidenten som har prøvd, og feilet, å få Iran over på deres side. Det som skiller mellom Obama og hans forgjengere er at han har basert amerikansk politikk på å fornekte Irans hat mot USA. Det verste med Obamas strategi er at hans etterfølger sannsynligvis ikke kommer til å forbedre situasjonen, mener Glick. Hvis Clinton blir president, kommer hun ikke engang til å prøve, da hun har støttet Obamas politikk angående Iran. Blir Donald Trump valgt som president neste måned, er det ikke sannsynlig at han klarer å gjøre om på Obamas skade.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart