Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.
Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.

David Friedman blir USAs ambassadør i Israel

Donald Trump har håndplukket en ambassadør som støtter den israelske bosetterbevegelsen.
David Friedman.
David Friedman.

Nyvalgt president Donald Trump vil utnevne sin rådgiver og mangeårige venn, David Friedman, til USAs neste ambassadør i Israel, ifølge Times of Israel.

Den 57 år gamle advokaten har tjent, sammen med Jason Dov Greenblatt, i Trumps rådgivningskomite for Israel i løpet av valgkampen. Dermed ble han en av Trumps hovedrepresentanter til det jødiske samfunnet og jødiske medier.

– Det er et nært bånd mellom Israel og USA, og jeg vil forsikre meg om at det ikke blir avstand mellom oss når jeg er president, sa Trump i en uttalelse.

– Som USAs ambassadør i Israel vil David Friedman opprettholde det spesielle forholdet mellom våre to land, fortsatte Trumps uttalelse.

Friedman sa at han var «svært beæret» over å ha blitt valgt av Trump til å representere USA i Israel.

– Mitt mål er å styrke båndet mellom våre to land og å fremme fredens sak i regionen. Jeg ser frem til å gjøre dette fra USAs ambassade i Israels evige hovedstad, Jerusalem, sa Friedman i uttalelsen.

Dette er enda et tegn på at den kommende presidenten vil oppfylle kampanjeløftet om å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Tidligere denne uken ble det rapportert at Trumps team allerede planlegger flyttingen etter at hans valgkampleder Kellyanne Conway fortalte «at det er en prioritet for Trump».

Friedman overtar som ambassadør  etter Dan Shapiro, tidligere seniordirektør for Midtøsten og Nord-Afrika i det amerikanske rådet for nasjonal sikkerhet.

Friedman har tidligere understreket at han ikke ser på de israelske bosetningene på Vestbredden som et hinder for fred. I tillegg mener han at Israel ikke står overfor en «demografisk trussel» mot landets jødiske karakter dersom det ikke adskiller seg fra palestinerne på Vestbredden.

En uke før valget publiserte Friedman og Greenblatt, i Trumps navn, en uttalelse som lovet å styrke USAs bistand, samt flere andre løfter som presidentkandidater ofte gjør. Deriblant uttalte de at Trump skal avvise FN-tiltak som er kritiske mot Israel.

I et intervju med Times of Israel i november la Friedman ut om Trumps planer for forholdet mellom USA og Israel, i tillegg til hans utenrikspolitikk i Midtøsten.

– En viktig del av Trumps politikk er at det ikke blir noe avstand mellom Israel og USA, påpekte Friedman.

Videre antydet han at Trump kommer til å sette i gang en omfattende fredsprosess mellom Israel og palestinerne, men at USAs neste president var åpen for alternativer til tostatsløsningen.

Friedman hevdet, basert på hans samtaler med Trump, at «en tostatsløsning ikke er en prioritet» for den nyvalgte presidenten.

– Jeg tror ikke han står fullt ved noe bestemt utfall. En tostatsløsning er en måte, men det er ikke den eneste, forklarte Friedman.

Trump kommer ikke til å presse Israel til å stanse byggeprosjekter i bosetninger på Vestbredden, sa Friedman. Trump «kommer ikke til å diktere hvor Israel kan bygge», sa han.

Trumps uttalelse om å «sikre at det ikke blir avstand» mellom USA og Israel under hans presidentperiode kan tolkes som en kritikk av Obamas regjering. Nåværende president Obama har økt samarbeidet mellom landene innenfor forsvar og etterretning. Likevel har Obama vært mindre nøye enn forgjengerne Bill Clinton og George W. Bush med å holde diplomatiske uenigheter med Jerusalem bak lukkede dører.

Allerede én time etter at Trump kunngjorde sitt valg av ambassadør, kom det kritikk fra flere liberale jødiske grupper, deriblant J Street.

– J Street er imot utnevnelsen av David Friedman som landets ambassadør i Israel. Dette setter USAs rykte i regionen og troverdighet i verden i fare, sier Jeremy Ben Ami, organisasjonens leder.

I en spalte i den høyreorienterte nettsiden Israel National News har Friedman tidligere anklaget J Streets støttespillere for å være «enda verre enn kapoer«. Han viste til jødiske fanger som hjalp nazistene under Holocaust.

– Kapoene sto overfor merkverdig ondskap, og hvem vet hva noen av oss ville ha gjort under disse omstendighetene for å redde en av sine nære? Men J Street? De er selvgode talspersoner for Israels ødeleggelse som utføres fra deres behagelige og trygge amerikanske sofaer – det er vanskelig å se for seg noen verre enn dem, har Friedman skrevet tidligere.

Flere republikanske jødiske ledere har svart på utnevnelsen med entusiasme.

– Fantastisk valg! David er en som forstår presidentens visjon og vil styrke USA og Israels forhold, skriver daglig leder for Republican Jewish Coalition, Matt Brooks, på Twitter.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart