Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel revurderer sitt forhold til FN

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tente det første Hanukka-lyset lørdagskveld den 24. desember. (Foto: skjermdump, statsministerens Youtube-kanal)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu tente det første Hanukka-lyset lørdagskveld den 24. desember. (Foto: skjermdump, statsministerens Youtube-kanal)
- Bosetningsresolusjonen har avgjort at det jødiske kvarteret i gamlebyen og Vestmuren i Jerursalem er okkuperte områder. Dette er absurd, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Etter at FNs sikkerhetsråd vedtok bosetningsresolusjonen, lover Israels statsminister Benjamin Netanyahu at landet ikke vil la seg kue av den. I tillegg sa han lørdag at Israel revurderer sitt forhold til FN, ifølge Yedioth Aharonoth.

– Resolusjonen som ble vedtatt i FN, er forvrengt og skammelig, men vi vil overvinne den, sa Netanyahu lørdag kveld.

Han talte foran skadde israelske soldater, veteraner og terrorofre i en lystenningseremoni for helligdagen Hanukkas første lys.

– Resolusjonen avgjør at det jødiske kvarteret (i Jerusalem) og Vestmuren er okkupert område. Det finnes ikke noe mer absurd enn det, mente Netanyahu.

Etter at resolusjonen ble vedtatt, kalte statsministeren tilbake de israelske ambassadørene i New Zealand og Senegal. Han ga også ordre om å stanse all den israelske bistanden til Senegal.

– De som arbeider med oss, vil tjene på det, fordi Israel har mye å tilby verdens nasjoner. Men de som står imot oss vil tape, fordi det vil være en diplomatisk og økonomisk pris på deres handlinger mot Israel, sa Netanyahu.

Statsministeren har bedt det israelske utenriksdepartementet om å «revurdere våre bånd til FN innen en måned.» Netanyahu har allerede redusert finansieringen av fem FN-organ med 30 millioner shekel (tilsvarende rundt 60 million kroner).

I tillegg har Israels statsminister avlyst et offisielt besøk av Ukrainas statsminister Volodymyr Groysman til landet. Besøket skulle finne sted neste uke, men på grunn av Ukrainas avgjørelse om å stemme for resolusjonen, ble det bestemt av Israel at det skulle avlyses.

Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)
Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)

Netanyahu kritiserte forsøket på å påtvinge Israel betingelser i en endelig avtale med palestinerne.

– Dere husker kanskje at den forrige personen som forsøkte å gjøre det var Jimmy Carter, en amerikansk president som var svært fiendlig mot Israel. Han har nylig sagt at Hamas ikke er en terrororganisasjon. Carter vedtok liknende resolusjoner mot oss i FN, og det lyktes heller ikke. Vi protesterte mot det og ingenting skjedde, sa Netanyahu.

Etterpå fokuserte Netanyahu på USAs avtroppende president Obama.

– Alle de amerikanske presidentene etter Carter opprettholdt USAs forpliktelse til ikke å forsøke å diktere Israel ved Sikkerhetsrådets betingelser for en endelig avtale. I går, i strid med denne forpliktelsen, utførte Obamas regjering et foraktelig anti-israelsk og uærlig trekk i FN, påpekte Netanyahu.

– Resolusjonen fremmer ikke fred. Den skyver den bort, mente den israelske statsministeren.

Han beklaget «absurditeten» ved at Obamas regjering og FNs sikkerhetsråd valgte å «trakassere det eneste demokratiet i Midtøsten, nemlig staten Israel.»

USAs president Barack Obama med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side under sitt besøk i Israel i 2013. Foto: Whitehouse.gov.
USAs president Barack Obama med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side under sitt besøk i Israel i 2013. Foto: Whitehouse.gov.

– Samtidig blir en halv million mennesker massakrert i Syria, titusenvis blir slaktet i Sudan og hele Midtøsten står i brann, sa Netanyahu.

– Vi vil få denne resolusjonen kansellert akkurat slik som vi kansellerte FN-resolusjonen som sammenlignet zionisme med rasisme. Det tok litt tid, men det vedtaket ble omgjort, bemerket statsministeren.

Videre la Netanyahu vekt på at Israel lærte leksa si da landet trakk seg ut fra Gaza i 2005.

– Vi fjernet byer og mennesker. Hjalp det oss i FN? Forbedret det FNs behandling av oss? Vi ble beskutt av tusenvis av raketter og fikk Goldstone-rapporten fra FN, påpekte Netanyahu.

Likevel holder statsministeren fast på at Israel ikke er alene i det internasjonale samfunnet.

– Jeg pratet med mange amerikanske ledere i går. Jeg var glad for å høre fra amerikanske kongress-medlemmer, både demokrater og republikanere, at de vil kjempe mot resolusjonen med alle midler de har til rådighet, sa han.

I tillegg har Netanyahu fått en liknende beskjed fra den kommende presidenten Donald Trumps regjering.

En måte de kan kjempe mot resolusjonen på er å vedta lover som sanksjoner land og organisasjoner som vil skade Israel.

– Mine venner, vi er på vei mot en ny æra, som kommer mye raskere enn de fleste tror. I denne nye tidsperioden vil det bli en mye høyere pris å betale for dem som ønsker å skade Israel. Og denne prisen vil bli pålagt av både USA og Israel, uttalte Netanyahu.

Tidligere sa tjenestepersoner i den israelske regjeringen at Washingtons avgjørelse om å avstå fra å stemme og å ikke nedlegge veto mot resolusjonen «var president Obamas siste knep.»

– Denne handlingen avslørte Obama-regjeringens ekte ansikt, mente tjenestepersonene.

En av dem påpekte at det nå er lettere å forstå hva Israels regjering har måttet håndtere de siste 8 årene.

– Dette trekket var forventet. Statsminister Netanyahu advarte at det ville komme. Det var også samtaler i kabinettet om det, forklarte tjenestepersonen.

I tillegg påsto tjenestepersonene at USA var med på å skrive og å fremme resolusjonen.

– Vi har fått vite dette fra arabiske og internasjonale kilder, sa en av tjenestepersonene.

– USAs nyvalgte president Trump, den amerikanske kongressen og jødiske organisasjoner har alle forsøkt å forhindre Obamas trekk, la en tjenesteperson til.

Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)
Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)

Flere israelske ministere har også kritisert USAs handling.

– Obamas regjering har valgt å svikte Israel til fordel for den anti-israelske trenden i FN. Dette var ikke en resolusjon mot bosetningene, det var en anti-Israel resolusjon, sa energiminister Yuval Steinitz til Yedioth Aharonoth.

Justisminister Ayelet Shaked gikk hard ut mot Obama-regjeringen.

– Jeg mener at dette var et patetisk trekk. Obama-regjeringen har hatt mye tid og mange år til å påvirke Israel. Å skade Israel på denne måten er en feig handling i mine øyne, sa Shaked.

Presidenten for Knesset, Yuli Edelstein, anklaget den amerikanske regjeringen.

– FNs leder innrømte nylig at det er en organisasjon som er partisk mot Israel. Nå har organisasjonen tatt en absurd avgjørelse på grunn av mangelen på ledelse som USA har vist de siste årene, sa Edelstein.

– Dersom Vestmuren og Ramot (det jødiske kvarteret) er okkuperte områder, må FN avgjøre at New York skal gis tilbake til indianerne umiddelbart, la han til.

Israels utdanningsminister Naftali Bennett kalte resolusjonen «det direkte resultatet av Oslo-politikken om konsesjoner og tilbaketrekking.»

– Det er på tide å ta en u-sving og å gå fra tilbaketrekking til suverenitet. Vi må anvende israelsk lov i Ma’aleh Adumim, Jordan-dalen, Ofra og hele C-området så fort som mulig, argumenterte Bennett.

På søndag instruerte derimot Netanyahu sine parti-medlemmer i Likud om å avstå fra å uttale seg offentlig om bygging på Vestbredden. Han advarte om at det kan komme flere lignende internasjonale trekk mot Israel fram til Obama går av som president 20. januar 2017.

Samtidig ba statsministeren sine ministre om å oppføre seg på ansvarlig vis, både når det gjelder ord og handling.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart