Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Tre ting å merke seg etter FN-resolusjonen og Kerrys tale

Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Fra Australia, Storbritannia og arabiske land.

1

Etter at FN-resolusjonen mot israelske bosetninger ble vedtatt 23. desember har regjeringen i Canberra signalisert at de ville ha stemt imot resolusjonen. Australia «har konsistent unnlatt å støtte ensidige resolusjoner mot Israel», sier utenriksminister Julie Bishop. I 2014 understreket Bishop at spørsmålet om israelske bosetninger må avgjøres i forhandlinger, og hun ville ikke uten videre si seg enig i at bosetningene bryter folkeretten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu planlegger et besøk til Australia i februar. Det er første gang en israelsk statsminister besøker landet.

 

2

Etter USAs utenriksminister John Kerrys tale i romjulen har Storbritannias regjering gått til det uvanlige skritt å kritisere sin nærmeste allierte.

– Vi tror ikke måten å forhandle om fred er å fokusere på bare én sak, i dette tilfellet bygging av bosetninger, når konflikten mellom israelere og palestinere åpenbart er så dypt kompleks, sa en talsmann for statsminister Theresa May.

– Og vi tror ikke det er riktig å angripe sammensetningen av en demokratisk valgt regjering hos en alliert. Regjeringen mener forhandlinger bare vil lykkes når de blir holdt mellom de to partene, med støtte fra det internasjonale samfunnet, la regjeringstalsmannen til.

Obama-administrasjonen har uttrykt «overraskelse» over kritikken fra London. De mener talen også tok for seg andre trusler mot tostatsløsningen – som «terror, vold og oppvigleri».

 

3

Etter Kerrys tale er amerikanere i Obama-administrasjonen positivt overrasket over flere arabiske staters reaksjon. Ett av Kerrys seks prinsipper er at løsningen må være «to stater for to folk, en jødisk og en arabisk, med gjensidig anerkjennelse og fullverdige like rettigheter for alle respektive innbyggere».

Netanyahu har helt siden 2009 stilt som krav at palestinerne aksepterer Israel som en jødisk stat. Dette er inntil nå blitt avvist av palestinerne, med full støtte fra den arabiske liga. Tjenestemenn i Obama-administrasjonen tolker det som et positivt signal at arabiske land som Egypt, Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar ikke tok avstand fra dette prinsippet i sine tilbakemeldinger på Kerrys tale.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart