Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Israel og Saudi-Arabia nærmer seg normalisering for hver dag som går

Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman er en av dem som ønsker å normalisere forholdet til Israel. (Foto: Flickr)
Det sier den mektige saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Han stiller ikke lenger ultimatum om en egen palestinsk stat.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sier at for hver dag som går «kommer vi nærmere en normalisering med Israel». Samtidig sier han at palestinerne fortsatt er «en viktig del» av prosessen.

Kommentarene ble gitt i et intervju med amerikanske Fox News. Det er sjeldent bin Salman kommenterer normaliseringsprosessen mellom Israel og Saudi-Arabia offentlig, spesielt i et intervju på engelsk.

Intervjuet ble publisert bare timer etter at USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde diskutert saken i et privat møte i forbindelse med FNs generalforsamling i New York.

Bin Salman, som de facto hersker over Saudi-Arabia, har lenge blitt sett på som mindre fiendtlig innstilt til Israel enn sin far, Kong Salman.

– Vi ser ikke på Israel som en fiende, vi ser på dem som en potensiell alliert som vi kan ha mange felles interesser med, uttalte han i fjor.

Både medieoppslag og utspill fra sentrale personer tett på forhandlingene tyder på at en normalisering i forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia, verdens mektigste sunnimuslimske land, nærmer seg.

Men bin Salman sier det fortsatt gjenstår tøffe forhandlinger.

– Vi er nødt til å løse noen problemer før vi kommer til det, sier kronprinsen, som tilsynelatende refererer til palestinerne.

Men Saudi-Arabia ser ikke lenger ut til å stille ultimatum om en palestinsk stat, som de har gjort tidligere. Det arabiske fredsinitiativet i 2002, som Saudi-Arabia stod bak, tilbydde Israel normalisering med den arabiske verden, men først etter at en palestinsk stat var opprettet.

I intervjuet med Fox snakker ikke bin Salman om å opprette en egen palestinsk stat, men om å gjøre livene bedre for palestinere flest.

– For oss er den palestinske saken veldig viktig. Vi må løse den delen, og vi har en god forhandlingsstrategi til nå. Vi får se hvor det ender. Vi håper å få til en løsning som bedrer livet for palestinerne og som gjør Israel til aktør i Midtøsten, sier mannen kjent som forkortelsen MBS.

En normalisering i forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia vil på mange måter markere slutten på den israelsk-arabiske konflikt, som har pågått helt siden Israel ble opprettet i 1948. Det vil også bidra til forsoning mellom den muslimske verden og den jødiske staten.

En talsperson for Biden-administrasjonen sier alle parter er innstilt på å strekke seg langt for å få til en avtale, også Netanyahu. Men Netanyahus muligheter for å gi palestinerne «noen seire» er også begrenset, da han vil møte motstand fra de ytterliggående elementene i egen regjering.

The Times of Israel skriver at Netanyahu i hovedsak ønsker å bidra med økonomiske prosjekter for å bedre levevilkårene for palestinere flest, samt få på plass økonomisk støtte til palestinske selvstyremyndigheter.

En israelsk tjenestemann sier at «det er en god sjanse for at vi lykkes» med en israelsk-saudi avtale, og gir det 50,1% sjanse for å komme i mål.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart