Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Aserbajdsjans president bygger et kultursenter for landets jøder

I Aserbajdsjan har jøder og muslimer levd i harmoni i flere tusen år. På bildet sees president Ilham Aliyev heiser landets flagg i Kalbajar, 16. august 2021. (Foto: https://president.az/articles/52742/images - Offisiell nettside til presidenten i Aserbajdsjan, Wikimedia Commons)
Forholdet mellom Israel og det sjiamuslimske landet fortsetter å blomstre.

MIFF har over lengre tid skrevet om det gode forholdet mellom Israel og det sjiamuslimske landet Aserbajdsjan, som har en lang grense til Iran.

For noen dager siden uttalte en høytstående representant for den aserbajdsjanske presidenten at forholdet mellom de to landene er på et rekordhøyt nivå og vil bare bli sterkere.

Nå har Aserbajdsjan annonsert at president Ilham Aliyev vil gi landets jødiske samfunn et kultursenter i hovedstaden Baku like ved byens hovedsynagoge, skriver Jewish News Syndicate (JNS).

I sentrum vil det være undervisning i jødisk religion, bibeltimer, hebraisktimer, engelsktimer, klasser i fjelljødenes eldgamle språk (juhuri), søndagsskole for barn og kosherrestaurant.

Senteret på fire etasjer skal bygges på en 10 hektar stor tomt, som forventes å stå klar innen utgangen av 2024, er presidentens gave til landets jødiske samfunn.

Ingen antisemittisme i det sjiamuslimske landet med en gammel jødisk forsamling

Rabbiner Avraham Yakubov, som leder landets eldgamle samfunn av fjelljøder, sier: – Ingen land i verden er som Aserbajdsjan. Jødene har alltid levd her i fred med sine muslimske naboer – vi har aldri opplevd antisemittisme. Det blomstrende forholdet til Israel har bare gjort ting enda bedre for oss her.

Jødisk historie i Aserbajdsjan går helt tilbake til den babylonske ødeleggelsen av jødenes første tempel i Jerusalem i 586 f. Kr.

I dag er det 3 jødiske samfunn i Aserbajdsjan – europeiske jøder som bosatte seg i området på slutten av 1800- til begynnelsen av 1900-tallet og under andre verdenskrig, jøder fra den tidligere sovjetrepublikken Georgia som bosatte seg hovedsakelig i Baku i den tidlige delen av det 20. århundre og fjelljødene, som er den eldste gruppen av jøder i landet og har bodd i Kaukasus siden det femte århundre e.Kr.

Mens antisemittisme er på vei oppover globalt, er Aserbajdsjan, som har det største jødiske samfunnet i den muslimske verden, et land uten antisemittisme. Landets 25 000 til 30 000 jøder lever i harmoni med sine overveiende muslimske naboer som har dannet et spesielt vennskap og tilhørighet til Israel.

Israelske og jødiske turister fra hele verden strømmer til landets hovedstad, som har tre synagoger, to jødiske skoler og har åpnet en kosherrestaurant og hoteller som serverer jøder som følger kostholdsreglene (koshermat).

Denne høsten vil flere hundre europeiske rabbinere fra hele kontinentet samles i Aserbajdsjan til en rabbinerkonferanse etter invitasjon fra president Aliyev, som også skal være æresvert. Det er første gang en slik konferanse holdes i et muslimsk land.

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart