Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Besøk Tel Aviv

Stranda i Tel Aviv img
Yrende folkeliv på stranda i Tel Aviv. (Foto: Geir Knutsen, MIFF)

Tel Aviv er Israels nest største by med nesten en halv million innbyggere. I hele storbyområdet (Gush Dan) bor det over tre millioner. Tel Aviv er ledende innenfor økonomi og teknologi, med Midtøstens største økonomi per innbygger. Byen mottar over 2,5 millioner turister i året og er kjent som en party-hovedstad.

I september 2021 gjorde det internasjonale kulturmagasinet Time Out en kåring blant 37 storbyer i verden. På den totale oversikten kommer Tel Aviv på en 8. plass, men når det kommer til kategorien «moro» går den israelske byen helt til topps. Ingen av byene i kåringen er gøyere enn Tel Aviv. Når det kommer til mat og drikke scorer også Tel Aviv høyt og ender på 2. plass.


Conflict Image miff.no

Tel Aviv mottar over 2,5 millioner turister i året.


Tel Aviv ble grunnlagt før den jødiske staten Israel ble gjenopprettet. I 1906 kjøpte seksti jødiske familier jord i de tomme sanddynene nord for den historiske byen Jaffa ved kysten av Middelhavet. Tre år senere brukte de skjell fra stranden til å ha loddtrekning om hvordan tomtene skulle fordeles. Da første verdenskrig brøt ut i 1914 var det 140 boliger i byen.


Conflict Image miff.no

Flere av verdens ledende høyteknologibedrifter har forskningsavdelinger i Tel Aviv-området.


Israels framvekst som internasjonal innovasjonsleder har vært drevet fra Tel Aviv. Flere av verdens ledende høyteknologibedrifter har forskningsavdelinger i Tel Aviv-området, og her er også flere av Israels mest berømte start-up bedrifter. I Tel Aviv ligger flere av Israels viktigste museer og det er kort reisevei til alle Israels viktigste turistmål.

Tel Aviv Reisen

De langt fleste turister fra Norge og Europa ankommer Tel Aviv via Ben Gurion internasjonale lufthavn. Fra flyplassen er det en 15 km tur med tog, buss eller bil inn til sentrum av byen. Det er også mulig å komme til Tel Aviv sjøveien med passasjerskip over Middelhavet, men tilbudet er begrenset. Private skip kan gå i havn i Tel Avivs gjestehavn.

Tel Aviv er Israels nest største by. (Foto: Ron Shoshani/Flickr)

Gode reisetips for Tel Aviv kan du finne på kommunens offisielle turistsider. Nettsiden, som er på engelsk, gir god oversikt over restauranter, konserter, uteliv, fritidstilbud, historie med mer. Tel Aviv er kjent som «byen som aldri sover» og som et paradis for vegeterianere og veganer. Det er over hundre sushi-restauranter i Tel Aviv.

Den beste tiden på året å reise til Tel Aviv er om våren eller høsten. I juli og august er det svært mange turister, og temperaturen (31-34 grader) og den høye luftfuktigheten (80%) kan gjøre det ubehagelig. Men hvis du kommer for å feste og svette er nok sommermånedene beste tid. I september, oktober og november, når det begynner å bli kaldt i Norge, kan du fortsatt oppleve rundt 30 grader i Tel Aviv. Tidssonen i Tel Aviv og Israel ligger én time foran Norge.

Å leie bil er et godt alternativ på Israel-ferien. Fra Tel Aviv kan du nå rundt til hele landet i løpet av noen timers biltur. Det er et stort tilbud med bilutleie i Tel Aviv eller ved ankomst på flyplassen. Veiene i Israel er godt markert med skilt på hebraisk, engelsk og arabisk, og med gode GPS-tjenester (Waze er utviklet i Israel!) skulle det ikke være problem å finne fram.

Tel Aviv vær


Conflict Image miff.no

Gjennomsnittlig temperatur i Tel Aviv varierer fra 14 grader i januar til 26 grader i juli og august.


Tel Aviv har et vær som mange nordmenn lengter etter. Gjennomsnittlig temperatur varierer fra 14 grader i januar til 26 grader i juli og august. Om sommeren kan det komme hetebølger med varmluft fra Sahara som får temperaturen til å stige opp mot 40 grader. Regnfallet er konsentrert til vintermånedene. Middelhavet har god temperatur til bading fra juni til november, og selv midt på vinteren går det sjelden under 17 grader.

Hoteller Tel Aviv

Det er et stort utvalg hoteller i Tel Aviv, alt fra dyre luksushoteller like ved strandkanten, til rimelige hoteller for backpackere. Den første kjeden av høyreiste hoteller langs strandkanten i Tel Aviv ble bygget på 1960-tallet. The Vera Hotel, Hotel Nordoy, Hotel Montefiore og The Jaffa Hotel er kåret av den britiske avisen The Telegraph som de beste hotellene i Tel Aviv.

Det er enkelt og trygt å bestille hotell i Tel Aviv gjennom internasjonale bookingsider eller gjennom hotellenes egne nettsider. Normalt kan du forvente å få en god frokostbuffe, med stort utvalg hvite oster og yoghurter, egg, frukt, brød og pålegg. Du kan bruke de samme kontakter for strøm som vi bruker i Norge. Servicepersonalet på hotellene snakker normalt lett forståelig engelsk.

Dersom du kommer for å bruke penger på strandliv og uteliv, og vil ha rimeligere overnatting er hostel et godt alternativ. I Tel Aviv er tilbudet på vandrerhjem og hybler og leiligheter til korttidsleie stort. Søk på internasjonale bookingsider. Dersom du ønsker å leie leilighet i Israel med norske eiere, har MIFF en oversikt som du finner her.

Hva er Tel Aviv kjent for?

Tel Aviv er kjent for å være byen som vokste opp fra en bar sandstrand, og som på bare hundre år ble en av Midtøstens mest moderne byer. Tel Aviv er kjent for sitt uteliv, sine vakre sandstrender, tre hundre soldager og høyteknologi. I Tel Aviv ble Israel erklært gjenopprettet som en jødisk stat i 1948. .

Hvor mange dager trenger jeg i Tel Aviv?

For å oppleve litt av det beste Tel Aviv har å by på, bør du ha minst to, tre dager – aller helst en hel uke eller mer. Å sole seg på stranden og bade i Middelhavet er obligatorisk, og i soloppgaven eller solnedgangen er det nydelig å spasere eller jogge langs strandpromenaden. Du må også ha tid til museer som interesserer deg, shopping i Karmel-markedet (Carmel Market) og mye annet.

Er Tel Aviv dyrt?

I 2019 kom Tel Aviv på delt femteplass da The Economist kåret byene i verden med høyest levekostnad. Er Tel Aviv dyrt for nordmenn på ferie? Prisnivået er nok omtrent det samme som man kan vente seg i Oslo og andre dyre europeiske hovedsteder, litt avhengig av den varierende valutakursen. De siste årene har israelske shekel styrket seg kraftig mot den norske kronen, noe som har gjort ferie i Israel dyrere enn før. Men Tel Aviv er absolutt verdt prisen!

Snakker de engelsk i Tel Aviv?

Ja, servicepersonell på hoteller og restauranter snakker som regel god engelsk. Også dersom du oppsøker mer lokale spisesteder vil de ofte ha meny på engelsk. I Israel er alle veiskilt på hebraisk, engelsk og arabisk.

Tel Aviv kart

Tel Aviv kart finner du på Google Maps eller tilsvarende online karttjenester. Der kan du søke opp adressen til ditt overnattingssted eller annet reisemål. Det er lett å finne fram i byen, som er velregulert og har Middelhavet som en tydelig markør i vest. Reiser du i alle andre himmelretninger fortsetter det med sammenhengende byområder inn i Tel Avivs nabobyer som er et stort metropol-område.

Fly til Tel Aviv

De aller fleste hovedsteder i Europa tilbyr direktefly til Tel Aviv. Det er for øyeblikket ingen fast direkterute mellom Norge og Israel, men det er gode forbindelser via flere europeiske byer. Gjennom online tjenester kan du enkelt bestille flybilletter med en mellomlanding som passer deg. I hovedsesongen for norske turister til Israel, påskeferien og høsten, blir det som regel satt opp direkte charterfly.


Conflict Image miff.no

I 2019 hadde Tel Aviv flyplass omlag 25 millioner passasjerer.


Tel Aviv flyplass (TLV) – Ben Gurion internasjonale lufthavn – ligger omlag 15 kilometer utenfor byen. Den er oppkalt etter Israels første statsminister David Ben Gurion. I 2019 var det omlag 25 millioner passasjerer på flyplassen. Til sammenligning hadde Oslo lufthavn Gardermoen i underkant av 17 millioner passasjerer. Ben Gurion blir ansett for å være en av de fem beste flyplassene i Midtøsten.

I Tel Aviv er det ikke flyplasshotell i umiddelbar nærhet til terminalen. Det finnes noen hoteller og gjestehus som ligger noen få kilometer unna, men disse har da ikke noen sentral plassering i forhold til andre turistmål. Avstanden til Jerusalem og Tel Aviv er ikke lengre unna enn at du normalt kan overnatte der frem til du skal reise til flyplassen.

Vær oppmerksom på at du må møte opp tidlig på flyplassen når du skal fly ut fra Tel Aviv. Den vanlige anbefalingen er å være tre timer før avgang, slik at du har god tid til innsjekking av bagasje og sikkerhetssjekker. Alle reisende kan oppleve å bli stilt spørsmål om oppholdet i Israel. Kontrollspørsmålene får du for å gi alle passasjerer en trygg reise.

Oslo Tel Aviv

Flyreisen fra Oslo til Tel Aviv kan gjøres på 7-9 timer, avhengig av hvilken rute du velger og hvor lang ventetiden blir på mellomlandingen. Flytiden for direktefly Oslo Tel Aviv kan være ned mot fem timer, men for tiden er det ingen faste ruter. Norwegian opererte direkterute fra 2018 til 2019.

Bergen Tel Aviv

Flyreisen fra Bergen til Tel Aviv kan gjøres på 7-9 timer, avhengig av hvilken rute du velger og hvor lang ventetiden blir på mellomlandingen. Flytiden for direktefly Bergen Tel Aviv kan være ned mot fem timer, men for tiden er det ingen faste ruter. I høysesongen har norske turoperatører tilbudt direkte charterfly til Israel fra byer som Oslo, Bergen og Stavanger.

Tel Avivs strender


Conflict Image miff.no

«Tel Aviv er det mest ‘party time’-stedet i verden.» Claire Danes, amerikansk skuespiller.


Tel Aviv er berømt for sin strender til Middelhavet. Byen er blitt kåret til den niende beste strandbyen i verden av National Geographic. Fra Jaffa i sør til Tel Aviv havn i nord går det en vakker promenade langs strendene. Promenaden ble planlagt allerede på 1930-tallet, men ble bygget ut i sin nåværende form og lengde i 2011.

Gordon-stranden

Gordon-stranden (Gordon Beach) er den mest besøkte stranden i Tel Aviv. Her finner du et utvalg restauranter, kiosker og et utendørs treningsanlegg. På strandbesøk i Israel vil du ofte høre en karakteristisk lyd av en liten sort plastball som treffer trekøller. Det er folk som spiller matkot. Gordon svømmebasseng ligger like i nærheten, ved siden av marinaen. Her finner du et 50 meters saltvannsbasseng.

Matkot er en av de mest populære strandlekene i Israel. (Foto: Lina Nagano, flickr)

Frishman-stranden

Umiddelbart sør for Gordon-stranden, ligger Frishman-stranden (Frishman Beach). Også her har du nærhet til restauranter, kiosker, sandvolleyballbaner etc. Du kan leie strandstoler og parasoller, og en stor del av de sentrale hotellene er i kort gåavstand til stranden. På de store turiststrendene i Israel er det livvakter og førstehjelpsutstyr.

Museene i Tel Aviv


Conflict Image miff.no

Israels uavhengighet ble erklært i Tel Avivs kunstmuseum 14. mai 1948.


Det er flere titalls interessante museer i Tel Aviv. Det mest unike for byen er nok Uavhengighetshallen (Independence Hall), hvor David Ben Gurion erklærte Israels uavhengighet 14. mai 1948. Museet ligger på den gamle tomta til Meir Dizengoff, Tel Avivs første ordfører. Her ble det bygd et kunstmuseum i 1932.

Eretz Israel Museum

Eretz Israel Museum (også kjent som Muza) er et historisk og arkeologisk museum i Ramat Aviv, en bydel av Tel Aviv. Museet er et av de tre største i Israel. I tillegg til de ti permanente utstillingene, har Eretz Israel Museum også utstillinger utendørs og omkring 20 tidsbegrensede utstillinger i året. Her finner du også kaffe og gavebutikk.

Joseph Bau House

Joseph Bau (1920-2002) var en polsk-israelsk kunstner, filosof, oppfinner, komiker og skribent som overlevde konsentrasjonsleiren Plaszów. I Tel Aviv kan du gå inn i kunstnerens workshop hvor han jobbet i førti år, som datteren nå har omgjort til et museum. Etter Baus død kom det fram at han også hadde brukt sine kunstneriske evner i tjeneste for Mossad, blant annet med å lage falske dokumenter.

Bauhaus Center Tel Aviv

Bauhaus-kunst og arkitektur spredte seg fra Tyskland i mellomkrigstiden. Flere av de jødiske arkitektene som flyktet fra Tyskland tegnet bygninger i Bauhaus-stil da de kom til mandatområdet. Den største samlingen med bygninger i Bauhaus-stil er den såkalte “hvite byen” i Tel Aviv. Den har stått på UNESCOs verdensarvsliste siden 2003. Bauhaus-senteret i Tel Aviv ble startet i 2000.

Tel Aviv Museum of Art

Israels første kunstmuseum, etablert i 1932, fokuserer på moderne kunst og samtidskunst. I 2019 hadde museet over 1,3 millioner besøkende. I museets permanente utstillinger finner du kunst fra flere av de mest framtredende kunstnere på 1900-tallet, inkludert verk av Pablo Picasso, Albert Glezes, Jean Metzinger, Jacques Lipchitz og Joan Miró.

Historiske steder i Tel Aviv

I 1950 ble Tel Aviv slått sammen med Jaffa, som har lange historiske røtter. Jaffa gjør sitt tidlige inntog i verdenshistorien da egypterne inntok byen på 1500-tallet før Kristus. Senere ble byen del av det israelske kongedømmet, og brukt av kongene David og Salomo som havneby. Jaffa blir også nevnt i Det nye testamentet (Joppe). I løpet av 1800-tallet vokste Jaffa fra en liten landsby til å bli den nest viktigste byen i området etter Jerusalem.

Tel Aviv Jaffa


Conflict Image miff.no

I Jaffa bor det omkring 30.000 jøder og 16.000 arabere.


Det offisielle navnet til Tel Aviv-kommnue er Tel Aviv Jaffa (Tel Aviv-Yafo). I Jaffa bor det omkring 46.000 innbyggere, 30.000 jøder og 16.000 arabere. Et av de mest kjente landemerkene i Jaffa er klokketårnet som ble bygdt i 1906 til ære for sultan Abdul Hamid. Flere av restaurantene i Jaffa er svært populære for utenlandske turister som besøker Israel.

Dizengoff Tel Aviv

Dizengoff er en av hovedgatene i Tel Aviv, oppkalt etter byens første ordfører Meir Dizengoff. Nord for Dizengoff-plassen finner du mange av de fremste designer-kjedebutikkene, men store deler av gaten er full av kaféer, restauranter og butikker. Det er særlig et stort utvalg brudebutikker. Kjøpesenteret Dizengoff ligger også i tilknytning til gaten.

Karmel-markedet

I 1920 ble Karmel-markedet (Carmel Market) etablert. Det populære markedet ligger i gåavstand sør for de fleste turisthotellene, og byr på en unik opplevelse. Tirsdager og fredager er det ekstra mange utsalgsboder, da uavhengige kunstnere kommer for å selge sine arbeider.

Underholdning i Tel Aviv

Du vil aldri mangle underholdning i Tel Aviv. Byen har et rikt utvalg teater, kino, diskotek, utesteder og konsertlokaler. På nasjonalteateret Habima vil de fleste forestillinger være tekstet på engelsk. Operahuset i Tel Aviv er også hjem for den nasjonale balletgruppen Israel Ballet. Heichal HaTarbut (Culture Palace) er den største konsertsalen, som benyttes av Israels filharmoniske orkester (Israel Philharmonic Orchestra).

Tel Aviv uteliv

Tel Aviv er velkjent for sitt uteliv, med barer og klubber for enhver smak og interesse. Byen er en av de mest sekulære byene i Israel og Midtøsten. Lev Ha’ir nabolaget anbefales som bosted for dem som kommer til byen primært for å feste. Den andre uken i juni arrangeres det hvert år Tel Aviv Pride, som samler over 250.000 deltakere.

Expo Tel Aviv

Expo Tel Aviv er Tel Avivs største messeområde, som ligger like ved motorveien Ayalon. Her blir det avholdt 45-60 store konferanser og messer hvert år, med opp mot 2,5 millioner besøkende. I 2019 var Expo Tel Aviv vertskap for Eurovision Song Contest. De største konsertsalene kan ta 9.600 og 6.100 publikummere.

Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv er den eldste, største og mestvinnende fotballklubben i Israel. Klubben ble etablert i 1906 og ble den første jødiske klubben som deltok i lokale turneringer fra 1922. Maccabi betyr «det er ingen som du blant gudene». I dag spiller Maccabi på Bloomfield stadion, som tar 29.400 tilskuere.

Hapoel Tel Aviv

Hapoel Tel Aviv er en annen fotballklubb fra Tel Aviv. Hammer- og og sigd-tegnet i klubblogoen avslører klubbens framvekst i arbeiderklassemiljø. Klubben var eid av Histadrut, Israels største arbeidstakerforening, i omlag 70 år og var den siste fotballklubben i Israel som ble ikke-politisk. Hapoel har flere ganger deltatt i europeiske klubbturneringer.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart