Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Slik er EUs nye retningslinjer for bosetninger

EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
EU-parlamentet i Brüssel (Foto: TPCOM, flickr.com)
Enhver privat israelsk organisasjon som ønsker pengestøtte fra EU, må fra nå av bevise at de ikke har noen tilknytning til Vestbredden, Øst-Jerusalem eller Golan-høydene.

Ha’aretz har fått tak i en kopi av den endelige teksten i det nylig vedtatte EU-dokumentet, som slår fast at unionen ikke lenger skal ha noen som helst tilknytning til bosetningene.

Enhver kontakt med israelske statlige organer eller private organisasjoner på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, vil fra nå av avbrytes. Selv ikke organisasjoner som har hovedkontor inne i selve Israel, men med en tilknytning til de okkuperte områdene, vil kunne søke EU-midler eller ha politisk kontakt med EU. De samme reglene gjelder for de delene av Golan-høydene, som ble erobret av Syria i 1967.

Israelske organisasjoner som ønsker å ha kontakt med EU framover, kan ikke bare oppgi postboks-adresse. De må bevise at de har en registrert fysisk adresse inne i Israel. Det eneste unntaket er menneskerettighets- eller fredsorganisasjoner, som ofte operer på Vestbredden.

Reglene rammer også israelsk næringsliv, selv om det ikke er like strengt. Bedrifter som ønsker å motta bidrag til ulike prosjekter, må for eksempel love at ingen av midlene overføres til avdelinger i de okkuperte områdene.

– Holdt det skjult
Statsminister Benjamin Netanyahu skal ifølge flere medier ha vært opprørt da EU vedtok de nye retningslinjene 5. juli, siden Israels delegasjon i Brüssel angivelig ikke hadde klart å få det med seg. Alle muligheter til å drive lobbyvirksomhet inn mot medlemslandene var derfor borte.

Brüssel-ambassadør David Walzer hevder i et brev til utenriksdepartementet, at han og staben ikke har fulgt dårlig med i timen. Snarere mener han at EU bevisst holdt arbeidet med de diplomatiske endringene skjult, for at ikke Israel skulle få innflytelse over sluttresultatet. Blant annet skal aldri israelske diplomater ha mottatt en kopi av dokumentet, i ukene før vedtaket, på tross av at det ble sirkulert til alle andre involverte.

Utenriksdepartementet etterforsker nå saken, for å se om noen ved EU-ambassaden har skyld i situasjonen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart