Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NRK med ønsketekning i overskrift?

Skjermdump fra Nrk.no 3. februar kl. 23.00.
Skjermdump fra Nrk.no 3. februar kl. 23.00.
"Kerry truer med boikott," skrev Nrk.no i overskrift 2. februar. Overskriften ble publisert minst syv timer etter at amerikansk UD understreket at Kerry er "sterk motstander av enhver boikott av Israel".

USAs utenriksminister John Kerry talte på sikkerhetskonferansen i München lørdag 1. februar. Han drøftet blant annet forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, uten, slik han selv beskriver det, å gå særlig i dybden. I et avsnitt av talen påpeker Kerry at mange kollegaer rundt omkring i verden spør USA om de ikke kan løse konflikten mellom Israel og palestinerne. Så sier han:

«For Israel er det en økende delegitimeringskampanje som har bygd seg opp. Folk er veldig sensitive for det.  Det er snakk om boikott og andre ting. Vil vi alle ha noen fordel av slikt?»

Kerrys uttalelser vakte reaksjoner i Israel. Strategiminister Yuval Steinitz var en av dem som tolket Kerrys uttalelse som en «pistol mot hodet».

Etter de israelske reaksjonene lørdag kveld, var det amerikanske utenriksdepartementet raske med å klargjøre Kerrys uttalelse i en e-post til medier. Kerry er sterkt motstander av enhver boikott av Israel, og beskrev bare «tidligere uttalte fakta om hva som er på spill for begge parter» dersom fredsforhandlingene mislykkes, skrev talskvinne Jen Psaki. Meldingen ble gjengitt av nyhetsbyrået Reuters kl. 07.46 EST, eller allerede kl. 13.45 norsk tid.

NRKs artikkel ble publisert kl. 20.40 søndag kveld. Det er altså syv timer etter at Kerrys talskvinne har gjort det klinkende klart at utenriksministeren er imot enhver boikott av Israel, at Nrk.no velger overskriften «Kerry truer med boikott mens Brende frykter ny intifada».

NRK nevner ikke presiseringen fra amerikansk UD med et ord, selv om den ble gjengitt av en rekke internasjonale og israelske medier søndag. Journalist Kristian Aanensen, som ikke nødvendigvis har ansvar for overskriften nettdesken har brukt, gjengir bare syv ord av Kerrys tale: «Det snakkes om boikott og andre ting.» Å henvise til at andre snakker om et tiltak, er noe annet enn å hevde at taler selv truer med tiltaket.

NRKs overskrift kunne kanskje forsvares så lenge israelske ledere laget oppstyr av Kerrys uttalelse og valgte å ta det ille opp, som en «pistol mot hodet». Den kan vanskelig forsvares syv timer etter at utenriksministeren har understreket at han ikke truet.

Det bør være åpenbart at NRK i dette tilfellet har brutt paragraf 4.4 i Vær Varsom-plakaten.

«4.4. Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet.»

Men trusler om amerikansk boikott av Israel er kanskje ønsketekning hos deler av redaksjonen på Marienlyst?

Alle med slike dagdrømmer vil bli skuffet. Amerikansk boikott av Israel er helt uaktuelt. 71 prosent av amerikanerne ser “i hovedak positivt” eller “svært positivt” på Israel. Andelen som sier “svært positivt” (29 prosent) er den høyeste registrerte siden målingene begynte i 1989.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart