Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

Palestinske studenter for første gang i Auschwitz

I dag var et historisk besøk i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Det skal være første gang en gruppe palestinske studenter kommer til leiren. Som guide får de to jødiske Holocaust-overlevere.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

En gruppe med 30 palestinske studenter besøkte i dag Auschwitz-Birkenau, melder Ha’aretz. Det israelske og tyske universitetet som organiserer programmet skal ha bedt medier om å unnlate å omtale besøket i forkant.

De palestinske studentene kommer fra de palestinske Al-Quds og Birzeit universitetene. Siden palestinske universiteter har stanset alle samarbeidsprosjekter med israelske universiteter, deltar studentene offisielt som representanter for professor Mohammed S. Dajanis Wasatia-bevegelse for moderat islam, skriver journalist Matthew Kalman.

 

Besøk i flyktningleir

Besøket i Auschwitz er del av et gjensidig program, hvor israelske og palestinske ungdommer gjør seg kjent med viktige hendelser som har preget den andre partens historiske bevissthet. I forrige uke besøkte en gruppe israelske studenter flyktningleiren Dheisheh sør for Betlehem. De fikk høre om palestinerne som ble flyktninger under krigen i 1948. Slike besøk skjer jevnlig fra israelsk side, men besøket i Auschwitz fra palestinsk side er noe helt nytt.

Dajanis er professor ved amerikanske studier ved Al-Quds. Han har skrevet det han mener er den første introduksjon om Holocaust på arabisk, og håper den vil bli en del av opplæringen for palestinske studenter.

Dajanis sier det gjorde dypt inntrykk på ham da han første gang besøkte utryddelsesleirene i Polen.

– Jeg ble også oppdratt i en kultur med [Holocaust-]benektelse, sier han. Professoren er en av få palestinske professorer, skriver Kalman, som åpent går imot oppfordringene til akademisk boikott av Israel.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart