Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinske studenter for første gang i Auschwitz

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
I dag var et historisk besøk i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Det skal være første gang en gruppe palestinske studenter kommer til leiren. Som guide får de to jødiske Holocaust-overlevere.

En gruppe med 30 palestinske studenter besøkte i dag Auschwitz-Birkenau, melder Ha’aretz. Det israelske og tyske universitetet som organiserer programmet skal ha bedt medier om å unnlate å omtale besøket i forkant.

De palestinske studentene kommer fra de palestinske Al-Quds og Birzeit universitetene. Siden palestinske universiteter har stanset alle samarbeidsprosjekter med israelske universiteter, deltar studentene offisielt som representanter for professor Mohammed S. Dajanis Wasatia-bevegelse for moderat islam, skriver journalist Matthew Kalman.

 

Besøk i flyktningleir

Besøket i Auschwitz er del av et gjensidig program, hvor israelske og palestinske ungdommer gjør seg kjent med viktige hendelser som har preget den andre partens historiske bevissthet. I forrige uke besøkte en gruppe israelske studenter flyktningleiren Dheisheh sør for Betlehem. De fikk høre om palestinerne som ble flyktninger under krigen i 1948. Slike besøk skjer jevnlig fra israelsk side, men besøket i Auschwitz fra palestinsk side er noe helt nytt.

Dajanis er professor ved amerikanske studier ved Al-Quds. Han har skrevet det han mener er den første introduksjon om Holocaust på arabisk, og håper den vil bli en del av opplæringen for palestinske studenter.

Dajanis sier det gjorde dypt inntrykk på ham da han første gang besøkte utryddelsesleirene i Polen.

– Jeg ble også oppdratt i en kultur med [Holocaust-]benektelse, sier han. Professoren er en av få palestinske professorer, skriver Kalman, som åpent går imot oppfordringene til akademisk boikott av Israel.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart