"Beklager å forstyrre, men kanskje du vil være interessert i å undertegne et opprop om kulturell boikott av Israel?" Karikatur laget av Guy Morad (Fra Facebook)
"Beklager å forstyrre, men kanskje du vil være interessert i å undertegne et opprop om kulturell boikott av Israel?" Karikatur laget av Guy Morad (Fra Facebook)

Israelske karikaturtegnere slår tilbake med humor og satire

Har laget Facebook-side for å imøtegå angrepene fra boikottbevegelsen. Over 7000 tilhengere siden oppstart i juni 2015.

Israelske medier har de siste ukene skrevet flere artikler om israelske karikaturtegnere som har slått seg sammen i kamp mot den globale anti-israelske boikottkampanjen, også kjent som BDS-bevegelsen.

Mange av Israel mest anerkjente karikaturtegnere, som for eksempel Yaakov Kirschen, Ronny Gordon, Yaron Lovaton, Yossi Shahar, Shay Charka og Guy Morad er med.

I stedet for hardtslående argumentasjon bruker de sarkasme, humor og satire i tegninger for å sette søkelys på – og bekjempe – hykleriet som den anti-israelske kampanjen bygger på.

Karikatur laget av Yossi Shahar (skjermdump fra Facebook)
«Søte barn, eh?» Karikatur laget av Yossi Shahar (Fra Facebook)

Israeleren Asaf Finkelstein (38), ekspert på varemerkebygging, forteller til Yedioth Aharonoth at den utløsende faktoren var da den britiske studentunionen NUS (National Union of Students) 2. juni 2015 vedtok å boikotte Israel.

Finkelstein kontaktet først tegnerne Shay Charka og Uri Fink, og sammen med PR-eksperten Yossi Klar opprettet de Facebook-siden TICP – The Israeli Cartoon Project.

– Vi følte at arbeidet med å forsvare Israel gjennom vanlig argumentasjon var mislykket i stor grad, men slo fast at det er én ting som ennå ikke er forsøkt, nemlig å forklare Israels situasjon gjennom karikaturtegninger. Vi hadde diskutert dette før, men nå var vi enige om at det var på tide å omsette ord til handling, forteller Finkelstein.

Karikatur laget av Ronny Gordon (skjermdump fra Facebook)
Karikatur laget av Ronny Gordon (Fra Facebook)

– Den aller viktigste regelen er at vi ikke har noen intern politikk. Vi har ingen venstre- eller høyreside og heller ingen religiøs eller sekulær profil. Vi ønsker å nå boikottbevegelsens publikum og så tvil i sinnet deres, balansere bildet og fortelle dem at sannheten ikke alltid er absolutt.

Veteranen Yaakov Kirschen, mannen bak «Dry Bones» i Jerusalem Post, sier til Yedioth Ahronoth:

– Folk har ikke tid til å lese i dag. Den som titter på en karikaturtegning vil på få sekunder oppfatte budskapet. Hvis jeg bruker humor og får leseren til å le, vil han lettere komme over på min side. Vi er i en krig og vi må slåss. Dette er en karikaturkrig.

Karikatur laget av Yossi Shahar (skjermdump fra Facebook)
«FN: Hva er det? Mullahen svarer: Fredsraketten! Så snart vi skyter den ut vil det ikke bli flere kriger med Israel.» Karikatur laget av Yossi Shahar (Fra Facebook)

Illustratør Vladik Sandler mener at hans deltakelse i prosjektet er som et kall:

– Jeg lytter til de internasjonale mediene og er i sjokk over falskneriene om oss. Karikaturer er en kreativ måte å bekjempe dem på. Karikaturer tiltrekker folk, og hvis det er gjort på en smart og elegant måte, kan du skape en ny atmosfære som leder til dialog.

Karikatur laget av Vladik Sandler (skjermdump fra Facebook)
Karikatur laget av Vladik Sandler (Fra Facebook)

Administrator av Facebook-siden, Yossi Klar, har stor tro på at tegninger kan ha en positiv virkning:

– En karikatur kan være avgjørende for om en person som ikke kan noe om konflikten, endrer oppfatning. Vi forsøker å få dem til forstå at vi har rett til å bo i landet vårt uten at noen forsøker å drepe oss, avslutter han.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart