San Francisco, California. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

California med ny lov mot Israel-boikott

Organisasjoner som boikotter Israel, boikottes nå av California.

Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som forbyr alle statlige institusjoner å ha forbindelser til organisasjoner som støtter boikott av Israel, ifølge Israel Hayom.

Loven forbyr statlige institusjoner å investere i selskaper som ”tar del i politisk motiverte handlinger som har til hensikt å straffe, påføre økonomisk skade eller på andre måter begrense kommersielle relasjoner med staten Israel, eller med selskaper som har base i staten Israel eller i territorier som er kontrollert av staten Israel”.

California spiller en stor rolle for den amerikanske økonomien, og BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer og sanksjoner mot Israel) har stor aktivitet i staten. Bevegelsen utøver blant annet et massivt press mot universitetene i staten, og flere av universitetene har de siste årene vedtatt resolusjoner om Israel-boikott. Når den nye loven nå trer i kraft, vil universitetene være omfattet av den.

Interesseorganisasjonen The Israeli American Council har lenge arbeidet for å få gjennomslag for dette lovforslaget.

– Denne loven sender et viktig budskap: Hatet som BDS-bevegelsen forsøker å spre, vil ikke ha noen plass i California, sier organisasjonens leder Shawn Evenhaim.

Også i New Jersey er det vedtatt en ny lov som skal motvirke BDS-bevegelsen. Guvernøren underskrev loven tirsdag 16. august. Den innebærer at delstatens pensjonsfond får forbud mot å investere i selskaper som boikotter Israel. Et lignende lovforslag ventes snarlig innført også i Rhode Island.

Til sammen har mer enn 20 amerikanske delstater nå innført ulike varianter av lover mot BDS-bevegelsen, ifølge Times of Israel.

I mars innførte Indiana en lov som er svært lik den California nå har innført. Både i Indianas og Californias lover omfatter ikke forbudet bare organisasjoner som boikotter hele Israel, men også organisasjoner som boikotter bosetningene på Vestbredden. I Indiana var det forøvrig Mike Pence, som nå er Donald Trumps visepresidentkandidat, som var guvernøren som underskrev og innførte denne loven.

Storbritannia innførte i februar en lignende lov mot Israel-boikott.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart