Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Straffer Danske Bank for Israel-boikott

Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)
Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)
Den amerikanske staten Colorado svartelister banken for sin anti-israelske forretningsaktivitet.

Danske Bank har flere ganger høstet kritikk og økonomisk straff for å ha hindret sine kunder i å investere i de israelske forsvarsselskapene Aryt Industries og Elbit Systems. Nå har den danske storbanken og alle datterselskapene havnet på svartelisten til den amerikanske staten Colorado, skriver avisen Jerusalem Post.

Guvernøren i Colorado, demokraten John Hickenlooper, vedtok i 2016 en lov om at statens pensjonsprogram ikke skal investere i selskaper som boikotter Israel. En av initativtakerne til loven, representant Dan Nordberg, sier Colorado ikke vil investere penger i selskaper som forsøker å svekke Israel økonomisk og deligitimere landet.

– Israel og Colorado har alltid vært sterke partnere. Både tidligere og nåværende guvernører har vært på hyppige besøk, og vi har flere avtaler på forskning og utvikling. Bare i løpet av fjoråret eksporterte vi varer for over 300 millioner kroner.

Den danske banken er, sammen med norske KLP, også svartelistet av New York. Dette sa New York-guvernør Andrew Cuomo da han kunngjorde deres svarteliste:

– New York står i solidaritet med Israel i dag og for alltid. Denne staten vil ikke stå for noe slags diskriminerende politikk, og vi vil fortsette å vise vår urokkelige støtte til det israelske folket i deres kamp for frihet og demokrati, sa Cuomo i fjor.

I sitt forsøk på å straffe israelske selskap for brudd på menneskerettighetene, bryter Danske Bank selv menneskerettighetene, skrev MIFF i 2014. Pro-israelske grupper mener Danske Banks utpeking av israelske selskaper vil føre til mer skade på selskapets rykte og økonomi. Stadig flere vurderer å plassere banken på sin svarteliste. Selv prøver banken å vri seg vekk fra at de boikotter Israel.

– Danske Bank boikotter ikke Israel eller israelske selskap som sådan, og vi tar ikke del i den såkalte BDS-kampanjen mot Israel, hevder Thomas Hyldahl Kjærgaard, sjef for bankens etiske investeringer, i et intervju med Jerusalem Post.

Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)
Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart