Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)
Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, vil ikke samarbeide med anti-israelske selskaper. (Foto: Dennis Schroeder/Flickr)

Straffer Danske Bank for Israel-boikott

Den amerikanske staten Colorado svartelister banken for sin anti-israelske forretningsaktivitet.

Danske Bank har flere ganger høstet kritikk og økonomisk straff for å ha hindret sine kunder i å investere i de israelske forsvarsselskapene Aryt Industries og Elbit Systems. Nå har den danske storbanken og alle datterselskapene havnet på svartelisten til den amerikanske staten Colorado, skriver avisen Jerusalem Post.

Guvernøren i Colorado, demokraten John Hickenlooper, vedtok i 2016 en lov om at statens pensjonsprogram ikke skal investere i selskaper som boikotter Israel. En av initativtakerne til loven, representant Dan Nordberg, sier Colorado ikke vil investere penger i selskaper som forsøker å svekke Israel økonomisk og deligitimere landet.

– Israel og Colorado har alltid vært sterke partnere. Både tidligere og nåværende guvernører har vært på hyppige besøk, og vi har flere avtaler på forskning og utvikling. Bare i løpet av fjoråret eksporterte vi varer for over 300 millioner kroner.

Den danske banken er, sammen med norske KLP, også svartelistet av New York. Dette sa New York-guvernør Andrew Cuomo da han kunngjorde deres svarteliste:

– New York står i solidaritet med Israel i dag og for alltid. Denne staten vil ikke stå for noe slags diskriminerende politikk, og vi vil fortsette å vise vår urokkelige støtte til det israelske folket i deres kamp for frihet og demokrati, sa Cuomo i fjor.

I sitt forsøk på å straffe israelske selskap for brudd på menneskerettighetene, bryter Danske Bank selv menneskerettighetene, skrev MIFF i 2014. Pro-israelske grupper mener Danske Banks utpeking av israelske selskaper vil føre til mer skade på selskapets rykte og økonomi. Stadig flere vurderer å plassere banken på sin svarteliste. Selv prøver banken å vri seg vekk fra at de boikotter Israel.

– Danske Bank boikotter ikke Israel eller israelske selskap som sådan, og vi tar ikke del i den såkalte BDS-kampanjen mot Israel, hevder Thomas Hyldahl Kjærgaard, sjef for bankens etiske investeringer, i et intervju med Jerusalem Post.

Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)
Danske Bank blir boikottet for sin anti-israelske forretningsvirksomhet. (Foto: Wikipedia)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart