Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Sør-Afrikas idiotiske Israel-boikott

Millionbyen Cape Town er I ferd med å gå tom for vann etter at Sør-Afrika sa nei til hjelp fra Israel. (Foto: Gilbert Sopakuwa/Flickr)
Millionbyen Cape Town er i ferd med å gå tom for vann, men hjelp fra Israel vil de ikke ha. (Foto: Gilbert Sopakuwa/Flickr)
Sør-Afrika lar heller innbyggerne tørste enn å ta imot hjelp fra Israel.

Den sørafrikanske byen Cape Town opplever for tiden en alvorlig vannkrise, som har fått stor oppmerksomhet over hele verden. Men vannkrisen kunne vært unngått hvis det ikke var for den anti-israelske BDS-bevegelsen (boikott, desinvestering, sanksjoner), skriver Jerusalem Post i en lederartikkel («South African stupidity»).

I 2016 skulle det arrangeres en konferanse i den sørafrikanske hovedstaden Johannesburg for å finne løsninger på den varslede vannkrisen. Israel, som er verdensledende på vannteknologi, skulle delta på konferansen. Det likte ikke BDS-bevegelsen i landet, som la press på landets myndigheter. Det endte med at hele konferansen ble avlyst, til stor jubel fra BDS Sør-Afrika.

«Den israelske ambassadør vil ikke lenger få mulighet til å utnytte vår veldig alvorlige vannkrise til å gi seg selv positiv publisitet og for å hvitvaske sitt eget regime. Israels vannteknologi er ikke unik eller spesiell. Slik teknologi er allment tilgjengelig gjennom andre mer vennlige land,» sa BDS-bevegelsen da konferansen ble avlyst i februar 2016.

To år senere er det full vannkrise i Sør-Afrika. Med mindre en løsning dukker opp i siste liten, vil Cape Town snart få den tvilsomme æren av å bli en av de første – om ikke den første – utviklede byen i verden som går tom for vann.

Dryppvannsteknologi sørger for at hver dråpe kommer til nytte når åkrene vannes. (Illustrasjonsfoto: Joby Elliott / Flickr.com)
Israelsk dryppvannsteknologi sørger for at hver dråpe kommer til nytte når åkrene vannes. (Illustrasjonsfoto: Joby Elliott)

12. april, omtalt som «Day Zero», forventes det at vannreservoarene i byen er nede i en kapasitet på 13,5 prosent. Da vil borgermester Patricia de Lille stenge alle byens vannkraner og en streng vannrasjonering vil begynne.

Da må byens 3,7 millioner innbyggere oppsøke et av de 200 stedene hvor de kan hente dagens rasjon av ferskvann, som er på 25 liter per person.

Kunne denne situasjonen vært unngått, spør Jerusalem Post på lederplass.

«Hvis Sør-Afrika for to år siden, eller enda tidligere, hadde lagt til side sin selvdestruerende boikott av Israel, kunne «Day Zero» ha vært unngått? Muligens. Det som er ubestridelig er at Sør Afrika ikke er i noen posisjon til å takke nei til hjelp fra Israel, som er verdensledende innenfor avsalting av vann, gjenbruk av vann, vannbesparelse og vanning,» skriver avisen.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma og palestinernes president Mahmoud Abbas. (Foto: GCIS)
Sør-Afrikas president Jacob Zuma i samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas. (Foto: GCIS/Flickr)

Israel har erfaring med tørke og har lært seg at langsiktig planlegging er helt essensielt. Avsaltingsanlegg og anlegg for gjenbruk av avløpsvann tar lang tid å planlegge og bygge. I starten var også israelske bønder skeptiske til å bruke resirkulert avløpsvann, da de fryktet dette ville skade avlingene deres. Det tar også tid å lære folket at vann ikke er en ubegrenset naturressurs.

«Andre teknologier som avanserte vanningsmetoder og kloakkbehandling tar også tid å få innført. Kommunal reparasjon av vannrør som lekker tar også tid. Men til sammen så lønner alle disse tingene seg. Selv om Israel nå går inn i sitt femte år med tørke, har vi ikke trengt å ty til rasjonering eller øke vannprisene.»

Gjennom årene har Israel delt sin kunnskap på vannområdet med en rekke utviklingsland i Asia og Afrika, men også mer teknologisk avanserte land har lært av Israel. For eksempel har den amerikanske staten California samarbeidet med Israel for å takle sin pågående tørke. Israel hjalp til med å bygge et avsaltingsanlegg drøyt fem mil nord for San Diego.

«Sør-Afrika derimot er sta i sin boikott av Israel, på grunn av solidaritet med palestinerne. Forholdet mellom Hamas og Sør-Afrikas regjeringsparti, African National Congress (ANC), er godt. Hamas deltok i ANCs 54. nasjonale kongress som fant sted i Johannesburg i desember. I forbindelse med kongressen bestemte ANC seg for å nedgradere statusen til den sør-afrikanske ambassaden i Israel,» skriver Jerusalem Post.

Snart vil innbyggerne i Cape Town bare få 25 liter vann om dagen. (Foto: Flickr/CC)
Snart vil innbyggerne i Cape Town bare få tilgang på 25 liter vann om dagen. (Foto: Flickr/CC)

Sør-Afrika velger altså å omfavne Hamas, en terrororganisasjon som er i ferd med å styre hele Gazatripen og dens to millioner innbyggere utfor stupet på grunn av sin mislykkede politikk. Samtidig boikotter de Israel, som har innovativ teknologi, en blomstrende økonomi og et levende demokrati.

«Innbyggerne i Sør-Afrika står overfor en vannkrise som kunne ha blitt unngått hvis ANC ikke hadde gjort sine beslutninger basert på feilaktige og forvrengte sammenligninger mellom apartheid og den israelsk-palestinske konflikten, men basert avgjørelsene på pragmatisme, rettferdighet og i den beste interessen til innbyggerne i Sør-Afrika,» skriver Jerusalem Post.

Så er spørsmålet om det politiske lederskapet i Sør-Afrika vil bli holdt ansvarlig for å sabotere for innbyggernes behov. Flere i landet krever nå at ANC tar imot Israels tilbud om hjelp.

«Før Pretoria forsøker å løse den israelsk-palestinske konflikten ved å slå seg sammen med terrorister, bør de først ta hånd om de mest grunnleggende behovene til sin egen befolkning,» skriver den israelske avisen til slutt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart