Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hvordan NRK har kokt suppe på boikott-brekingen

NRK lager stort oppslag ut av at det norske Eurovision-bidraget er fotografert med et israelsk flagg. (Foto: Faksimile NRK)
NRK gjør seg til mikrofonstativ for festbremsene.

Helt siden Netta Barzilai vant fjorårets Eurovision med låten Toy, og det ble klart at Israel skulle arrangere sangkonkurransen i 2019, er det kommet sure oppgulp med krav om boikott. Og norske medier har hengt seg på.

Det har vært en rekke artikler i mediene hvor festbremsene har fått stor oppmerksomhet. Og et av mediene som har kokt mest suppe på boikott-brekingen er statskanalen NRK – de som har rettighetene til Eurovision.

Det begynte for alvor i september i fjor da NRK skrev at «verdensstjerner vil boikotte Eurovision i Israel». Frontfigur for boikottkampanjen er den anti-israelske aktivisten og tidligere Pink Floyd-medlem Roger Waters. Utenom Waters var det ikke mange andre «verdensstjerner» å finne på denne listen.

Men det er ikke bare internasjonale «verdensstjerner» som vekker interesse hos NRK. Også norske boikottforkjempere får mye oppmerksomhet. I den samme artikkelen fungerer NRK som et rent mikrofonstativ for Kirsti Aarseth, leder av den norske delen av aksjonen, og nestleder i AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel). Aarseth får slippe til med løgnaktige og ondsinnede påstander om Israel – uten at hun blir møtt med et eneste kritisk spørsmål fra journalisten.

Noen dager etter boikottoppfordringen ble det klart hvilken israelsk by som skulle vært vertskap for Eurovision – valget falt på Tel Aviv. Nok en gang blir boikott av Eurovision trukket fram. NRK klarer også å fremstille det som om mange land vurderer å trekke seg fra Eurovision fordi Israel er vertsland. Fasiten er at ingen land har trukket seg fra konkurransen.

I en rekke av artiklene NRK skriver videre om Eurovision, så blir boikott trukket fram på en eller annen måte. Og det topper seg etterhvert som konkurransen i Israel nærmer seg. 4. april slår NRK inn åpne dører når de skriver at Palestinakomiteen (PK) mener det blir feil av Norge å delta i årets konkurranse. PK mener det norske bidraget KEiiNO bør boikotte finalen.

Det er ganske uforståelig hvorfor NRK lar slike meningsløse utspill få så stor oppmerksomhet. Det har hele tiden vært kjent at årets sangkonkurranse skulle arrangeres i Israel. Å komme med krav om at noen skal trekke seg fra konkurransen bare litt over en måned før den starter, kan ikke beskrives som annet enn virkelighetsfjernt. Skulle noe slikt ha skjedd regner jeg med at Norge ville vært utestengt fra Eurovision i lang tid framover. Det ville også vært et stort hån mot de over 1000 andre musikalske bidragene som drømte om å representere Norge under årets Eurovision.

Men NRK gir seg ikke og i flere artikler utover april trekkes kravet fra Palestinakomiteen frem igjen og igjen. Og det norske bidraget må flere ganger forsvare sin deltakelse i Eurovision overfor NRKs journalister.

Senest 13. mai, én dag før Eurovision starter, fortsetter NRK å vie stor plass til dem som kjemper for boikott av konkurransen. Denne gangen med en reportasje som må sies å ta kaken. Marthe Valle, en av artistene som har signert boikottoppropret, har kommet over et bilde på nettet hvor KEiiNO er avbildet sammen med et israelsk flagg. Det provoserer henne tydeligvis.

– Jeg reagerer sterkt på at Keiino er i Israel og deltar på israelske sammenkomster og fester, sier Marthe Valle i NRK-reportasjen.

Eh? Er det ikke nettopp derfor KEiiNO er i Israel da? De er Norges bidrag i Eurovision. Selvfølgelig skal de delta på sammenkomster og fester. De skal skape oppmerksomhet rundt vårt bidrag. Det er jo derfor gruppen allerede har vært lang tid i Israel. De har møtt fans, presse og gjort seg synlige.

NRK fremstiller det nærmest som en sensasjon at noen er blitt avbildet sammen med et israelsk flagg. Seansen, om man kan kalle det, skjedde under Jom ha’atsma’ut, Israels nasjonaldag. I artikkelen forklarer KEiiNO at de tok bildet sammen med israelske fans og at det er tatt ut av kontekst.

– Vi i Keiino er høflige gjester i Israel, og vi støtter det israelske folket akkurat som vi støtter det palestinske folket. Keiino er i ESC for å spre et budskap om aksept og toleranse. Som de fleste håper vi på en fredelig løsning uten voldshandlinger fra noen av partene, sier de til NRK.

Et flott svar fra KEiiNO – men et svar som burde vært unødvendig! NRK burde selv ha innsett at de har kokt nok suppe på boikott-brekingen. De burde for lengst ha sagt nei til å være mikrofonstativ for festbremsene.

Festbremsene fikk ikke stanset Eurovision-festen i Tel Aviv, som nå for alvor er i full gang. (Foto: Arsen Ostrovsky)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart