Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Ahava lager kosmetikkprodukter basert på mineraler hentet ut fra Dødehavet. (Illustrasjonsfoto: momo, flickr)

Konkurs syv år etter Israel-boikott

Vita er konkurs.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

I 2012 vedtok kosmetikk-kjeden Vita å boikotte den israelske produsenten Ahava. Norske Israel-venner satte i gang motaksjon mot boikotten. Facebook-gruppen Boycott Vita. Support Israel fikk om lag 1700 medlemmer på bare to døgn.

21. oktober 2019 kommer det melding om at selskapet som eier og driver kosmettikkjedene Vita og Loco er konkurs. «Til sammen berøres rundt 1.300 ansatte. 300 av disse er ansatte ved hovedkontoret i Oslo og logistikkvirksomheten i Mjøndalen, samt i 23 egeneide Loco-butikker,» skriver E24.

Det er sikkert lite kobling mellom boikotten og konkursen, men det lønner seg aldri i lengden å skremme bort store kundegrupper.

Som MIFF skrev i 2012 stinket det av Vitas boikott. Her er hva vi skrev:

«Kibbutz Mitzpe Shalem, hvor Ahava blir produsert [siden er produksjonen helt eller delvis flyttet], ble etablert i 1970-årene, etter at Israel erobret Vestbredden i en forsvarskrig i 1967. Det har aldri vært noen arabisk (eller palestinsk) befolkning av betydning i dette ørkenområdet, like ved en saltsjø. Kibbutzen har ikke fortrengt noen, men snarere gitt positive økonomiske ringvirkninger for befolkingen i hele Dødehavs-området. Israel kontrollerer området lovlig inntil det blir inngått en fredsavtale som trekker opp endelige grenser.

Styret i Norgesgruppen og Vita må gjerne ønske at Mitzpe Shalem tilfaller en framtidig palestinsk stat. Også Israel har foreslått, i de siste forhandlingene i 2008, at dette området blir en del av en palestinsk stat. Israel la fram tilbud om nesten full tilbaketrekning fra Vestbredden, og erstatningsområder fra israelsk territorium for de områdene som Israel ønsker å beholde. Tilbudet ble avvist av PA-president Mahmoud Abbas, som siden har nektet å forhandle med Israel.

Virker mot fred

Norgesgruppen sier de ikke vil kjøpe varer fra “okkupert område fra 1967-krigen”. Dersom dette gjelder varer fra både palestinske og jødiske leverandører på Vestbredden, er man prinsippfast. Dersom det gjelder bare jødiske leverandører, skjuler man jøde-boikott bak fine ord og retter ensidig press på en part som krever vilje og innsats fra minst to parter for å løses.

Mitzpe Shalem kunne ha vært del av en palestinsk stat for lenge siden, dersom palestinske ledere hadde akseptert at Israel var kommet for å bli. Så lenge de fortsetter sin kompromissløse linje, hvor de har gitt bort sjanser til egen stat i 1937, 1947, 2000, 2008 med flere, blir det fullstendig feil å boikotte Ahava. Press bør i første rekke rettes mot den part som nekter å sette seg til forhandlingsbordet. Derfor motvirker Norgesgruppens boikott en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.»

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart