Den kunstige menisken, kalt NUsurface. (Foto: Active Implants)

Den kunstige menisken som kan redde kneet til alle som ikke boikotter Israel

Et implantat utviklet i Israel kan bli redningen for mange fotball- og håndballspillere.

Mange kjente norske idrettsutøvere har måttet legge opp eller ta lange avbrekk fra idretten sin på grunn av kneskader. Ett eksempel er håndballspilleren Nora Mørk. Hun fikk en meniskskade i september 2018 og var ute i rundt et halvt år.

Ofte er det snakk om avrevet korsbånd eller skade på menisken som utøverne har fått etter å ha vridd kneet på kamp eller under trening.

Når det gjelder skade på menisker kan en israelskutviklet innretning være redningen. I den israelske byen Netanya, på forsknings- og utviklingsavdelingen til det amerikanske selskapet Active Implants LLC, har de nemlig utviklet en kunstig menisk, et implantat laget av polykarbonat-uretanplast.

Innretningen har fått navnet NUsurface Meniscus Implant og etterligner meniskens naturlige funksjon.

Meniskene er to puter av brusk som ligger på hver sin side av kneet, inne i selve kneleddet. De danner en «grop» som lårbenet kan bevege seg i uten at benet «går ut av ledd» i forhold til leggbenet, de absorberer støt, og de stabiliserer og fordeler vekten på leddflatene.

For tre uker siden ble den første kommersielle, ikke-eksperimentelle, kunstige menisk-operasjonen gjennomført i Israel. Da fikk to israelske pasienter, gjennom kikkhullsoperasjoner, satt inn NUsurface-menisker av kirurger som har vært involvert i utviklingen av produktet siden 2006, skriver nettsiden Israel21c.

Den første operasjonen ble utført av dr. Gabriel Agar på det offentlige sykehuset Shamir Medical Center 11. november. Den andre transplantasjonen ble utført dagen etter på den private klinikken Ramat Aviv Medical Center av dr. Ron Arbel.

Kirurger ved Israel’s Yitzhak Shamir Medical Center opererte inn den kunstige menisken 11. november.

– Implantatet NUsurface ble oppfunnet og utviklet i vårt forsknings- og utviklingssenter i Israel, så for oss er det veldig spennende å omsider kunne tilby behandlingen til folk i Israel. Det fyller gapet i alternativer mellom en enkel meniskreparasjon, og fullstendig utskifting av kneet [med protese], forteller Ted Davis, president og administrerende direktør i Active Implants.

NUsurface er ment for personer som regelmessig har smerter i kneet etter operasjon på den innerste menisken, har gjennomgått en mislykket meniskreparasjon, ikke er passende kandidat for organtransplantasjon, eller er for ung til å få kneprotese.

På grunn av implantatets unike form og sammensetning, trenger det ikke bli festet til bein eller mykt vev, skriver Active Implants på sin nettside.

Active Implants har hovedkvarter i Memphis, USA og har brukt de siste 10 år på kliniske studier og utprøving av implantatet i Israel, USA og Europa.

Amerikaneren Robert har deltatt i uttestingen av produktet. Her forteller han hvordan kneet føles etter operasjonen. (Video: Active Implants)

NUsurface var den første kunstige menisk som ble tilgjengelig for pasienter i Europa. Hvis implantatet blir godkjent av det amerikanske FDA (Food and Drugs Administration), vil det være først på markedet også i USA.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart