Pro-israelske demonstranter utenfor en Ben & Jerrys-butikk på Manhattan i New York 21. august 2021. (Foto: Flash90)

Israel-boikott kan ha kostet selskap 230 milliarder kroner

Aksjeverdien har stupt siden Unilever vedtok boikott av Israel.

19. juli 2021 varslet iskremselskapet Ben & Jerry at de kom til å stanse salg av is i «okkuperte palestinske territorier» ved utgangen av 2022. Selv om isen fortsatt skulle selges i Israel, ble beslutningen tolket som en planlagt boikott av jøder som bor på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Beslutningen førte til sterke reaksjoner i Israel og fra mange jødiske organisasjoner.

Men boikotten førte også til kraftige reaksjoner i Ben & Jerrys hjemland USA. 35 amerikanske delstater har lover som forbyr boikott av Israel og mange delstater og pensjonsfond har trukket sine investeringer fra selskapet Unilever, som eier merkevaren Ben & Jerry, siden boikott-vedtaket. Det har bidratt til at Unilevers aksjeverdi har stupt med hele 20,9 prosent. Det betyr at verdien på selskapet har falt med 230 milliarder kroner siden boikotten.

– Det lønner seg ikke å boikotte Israel, skriver Israels innenriksministeren Ayelet Shaked på Twitter i forbindelse med nyheten om tapet til Unilever.

Avi Singer, som eier Ben & Jerrys i Israel, har fått beskjed fra Unilever om at hans kontrakt med selskapet er over hvis han ikke slutter å selge is til jøder som bor på Vestbredden innen utgangen av 2022. At mange amerikanske delstater og fond har trukket seg investeringer fra Unilever, som følge av boikott-kravet, gjør han optimistisk med tanke på å få lov til å fortsette å selge is i det han kaller «alle deler av Israel».

– Dette gir et enormt pågangsmot for den kampen jeg i disse dager fører mot Unilevers ubegrunnede krav om å ikke selge iskrem i alle deler av Israel, sier Singer.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart