Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Pro-israelske demonstranter utenfor en Ben & Jerrys-butikk på Manhattan i New York 21. august 2021. (Foto: Flash90)

Israel-boikott kan ha kostet selskap 230 milliarder kroner

Aksjeverdien har stupt siden Unilever vedtok boikott av Israel.

19. juli 2021 varslet iskremselskapet Ben & Jerry at de kom til å stanse salg av is i «okkuperte palestinske territorier» ved utgangen av 2022. Selv om isen fortsatt skulle selges i Israel, ble beslutningen tolket som en planlagt boikott av jøder som bor på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Beslutningen førte til sterke reaksjoner i Israel og fra mange jødiske organisasjoner.

Men boikotten førte også til kraftige reaksjoner i Ben & Jerrys hjemland USA. 35 amerikanske delstater har lover som forbyr boikott av Israel og mange delstater og pensjonsfond har trukket sine investeringer fra selskapet Unilever, som eier merkevaren Ben & Jerry, siden boikott-vedtaket. Det har bidratt til at Unilevers aksjeverdi har stupt med hele 20,9 prosent. Det betyr at verdien på selskapet har falt med 230 milliarder kroner siden boikotten.

– Det lønner seg ikke å boikotte Israel, skriver Israels innenriksministeren Ayelet Shaked på Twitter i forbindelse med nyheten om tapet til Unilever.

Avi Singer, som eier Ben & Jerrys i Israel, har fått beskjed fra Unilever om at hans kontrakt med selskapet er over hvis han ikke slutter å selge is til jøder som bor på Vestbredden innen utgangen av 2022. At mange amerikanske delstater og fond har trukket seg investeringer fra Unilever, som følge av boikott-kravet, gjør han optimistisk med tanke på å få lov til å fortsette å selge is i det han kaller «alle deler av Israel».

– Dette gir et enormt pågangsmot for den kampen jeg i disse dager fører mot Unilevers ubegrunnede krav om å ikke selge iskrem i alle deler av Israel, sier Singer.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart