Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Hele kartet er gjengitt nede i artikkelen.

Delingsplanen og dagens demografi

Hvilke av områdene som Israel vant i 1948 har jødisk flertall?

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Fredag 4. desember publiserte Ha’aretz en artikkel om FNs delingsplan for det britiske mandatområdet Palestina fra 29. november 1947.

– Palestinerne aksepterte ikke planen og forberedte seg ikke på å etablere en arabisk stat i landområdet som ble avsatt til dem i planen, påpeker journalist Ehud Ein-Gil. Både på Gaza-stripen og i Jordan ble det satt opp arabiske/palestinske myndigheter som skulle være «Hele Palestina»-regjeringer. Slik sett er ikke dagens politiske todeling mellom Gaza-stripen og Vestbredden noe nytt.

I borgerkrigen etter 29. november 1947, og krigen som fortsatte mot nabolandene etter Israels uavhengighetserklæring, erobret de jødiske forsvarsstyrkene flere områder som ikke inngikk i landområder avsatt til den jødiske staten i FNs delingsplan.

Kart: Ha'aretz.
Kart: Ha’aretz.

I dette kartet presenterer Ha’aretz et estimert folketall i de ulike delene av det som var avsatt til en jødisk stat (Øst-Galilea, kystsletten og Negev, de tre første blokkene) og de områdene som ble erobret (blokk 4-blokk 7, og Jaffa). Som det fremgår av kartet, er det fortsatt arabisk flertall i Galilea og Wadi-området og det såkalte Triangelet som ligger like opp mot Vestbredden.

I området hvor FN foreslo i 1947 å etablere en jødisk stat, bodde det den gang 427.000 arabere og 498.000 jøder. I 2013 hadde antallet jøder innenfor dette området økt til 3.695.921. Et større antall palestinere flyktet fra disse områdene i 1948, og dagens antall (369.725) er fortsatt noe under antallet i 1947.

I området som FNs delingsplan avsatte til en arabisk stat, bodde det i 1947 et lite antall jøder. (Jerusalem var tenkt å bli internasjonal sone, så de jødiske innbyggerne i Jerusalem er ikke medregnet.) I 2013 var antallet jøder i dette området økt til nesten 1,8 millioner. Av disse bor 1,45 millioner jøder innenfor «den grønne linje», men i områder som i 1947 ble avsatt til en arabisk stat. Totalt er antallet arabere i dette området rett i underkant av 1 million.

Noen israelere som er negative til jødisk bosetning på Vestbredden, påpeker at det er større behov for jødisk bosetning i Galilea. De frykter at araberne i dette området en gang skal kreve selvstyre og forsøke å løsrive seg fra Israel.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart