Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny rapport: – Iran prøver å overta Syrias forsvarsindustri

I en ny rapport advarer det israelske forskningsinstituttet Alma Research and Education Center om at Iran prøver å ta kontroll over Syrias omfattende nettverk av militære industrianlegg (CERS). (Foto: Skjermbilde fra rapporten. s. 6)
Rapporten advarer også om at den iranskstøttede terrororganisasjonen Hizbollah kan få tilgang til Syrias kjemiske våpen.

Ifølge en ny rapport fra det israelske forskningsinstituttet Alma Research and Education Center prøver Iran å ta kontroll over Syrias omfattende nettverk av militære industrianlegg (CERS), skriver Yaakov Lappin i Jewish News Syndicate (JNS). Lappin er en israelsk korrespondent, analytiker innen militære anliggender , intern analytiker ved Miryam Institute, stipendiat ved Alma Research and Education Center, og forskningsassistent ved Begin-Sadat Center for Strategic Studies ved Bar-Ilan University.

Rapporten advarer også om at den iranskstøttede terrororganisasjonen Hizbollah kan få tak i kjemiske stoffer lagret av Assad-regimet i CERS. Assad-regimet bruker de kjemiske stoffene til å produsere kjemiske våpen, med tanke på å kunne angripe det israelske forsvaret (IDF) eller israelske sivile i en fremtidig konflikt.

Den israelske reservemajoren Tal Beeri, som er forskningssjef ved Alma-senteret, sier: – Irans overtakelse av Syrias forsvarsindustri er via deres overtakelse av CERS. I dag opererer Syrias CERS-senter under full iransk beskyttelse.

Ifølge rapporten er CERS, som sysselsetter rundt 20 000 syriske forskere, ingeniører og militæroffiserer, spredt over Syria og produserer avanserte våpen som overflate-til-overflate-missilet (Fateh 110). Fateh 110 er kjernen i det felles iransk-syriske-Hizbollah-presisjonsrakettprosjektet.

Den sier videre: – CERS-senteret er også ansvarlig for utvikling og produksjon av kjemiske, biologiske og potensielt atomvåpen,

Rapporten bemerker at Iran ser på CERS som sin «vekstmotor» som støtter deres innsats for å utvikle og produsere våpen i Syria basert på iransk teknologi. CERS lar Iran omgå logistikken og risikoen ved å overføre våpen til Syria fra Iran via land, luft eller sjø, som Israel ofte retter seg mot i målrettede luftangrep, for å stoppe Iran fra å etablere seg militært i Syria.

Irans mål med å kontrollere CERS er å utvikle og produsere presisjonsmissiler og raketter, kryssermissiler og ubemannede luftfartøyer i Syria. Dette skjer spesielt ved å bruke CERS Institute 4000 i Masyaf – et velkjent sted som skal ha blitt angrepet av flere målrettede israelske luftangrep i flere år.

Kjemikalieprogrammet i CERS reiser ifølge rapporten bekymringsfulle scenarier: – I motsetning til det militære atomprosjektet som Syria forsøkte å få i gang med nordkoreansk bistand, men ble stoppet av Israel i 2007, til tross for gjentatte forsøk, ble ikke kjemikalieprogrammet stoppet.

Rapporten fortsetter: – Vi vurderer at det syriske regimet besitter omfattende kjemiske evner. For Syrias regime er trusselen fra dets kjemiske våpen en garanti for dets overlevelse. Syrias kjemiske evner kan også være til fordel for den radikale sjia-aksen ledet av Iran og Hizbollah.

– Vi kan ikke utelukke at Hizbollah vil bruke kjemiske våpen i sin neste konfrontasjon med Israel. Det kan tenkes at missiler eller raketter bevæpnet med kjemiske våpen (f.eks Sarin nervegass) lagres for Hizbollah i CERS-senteret.

Rapporten understreker at kjemiske stoffer lagret i Masyaf kan overføres til Libanon: – Vi anser det som svært sannsynlig at Israel i en krigssituasjon vil angripe lagrene av kjemiske våpen, uavhengig av om de befinner seg i Syria og/eller Libanon.

I følge rapporten har Hizbollah sannsynligvis også mørtelgranater og missiler designet for kjemiske stridshoder som kan bevæpnes ved hjelp av CERS.

Den kvinnelige oberstløytnanten Sarit Zehavi, som er president og grunnlegger av Alma, stiller følgende spørsmål: – Vil Hizbollah bruke den typen våpen mot IDF eller israelske sivile i neste konfrontasjon? Og hva er risikoen for at de libanesiske sivile blir utsatt for en lignende tragedie som eksplosjonen i Beirut havn i 2020?

Tal Beeri bemerker at den syriske obersten og ingeniøren Ibrahim al-Muhammad, som ble drept tidlig i 2023 av en eksplosjon i bilen hans i en forstad til Damaskus: – Han var involvert i aktiviteten til CERS-senteret, i det syriske militære kjemiske programmet . Hvorfor ble han drept? Har det syriske regimet eliminert ham for å dekke flere spor av dets kjemiske program før Syrias retur til Den arabiske liga?

Les hele rapporten her

Denne artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart