Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Forskjellige forhandlingsteam

Sammensetningen av israelernes og palestinerne forhandlingsteam før toppmøtet i Annapolis er en illustrasjon på hvor lang avstanden er mellom partene.

– Det ser ut som om de to gruppene er nesten fullstendige motpoler, skriver Ha’aretz-journalistene Avi Issacharoff og Barak Ravid.

Israel blir representert av embedsmenn mens palestinerne stiller med fem politikere, som til dels har sine egne agendaer.

Den israelske gruppen
Den israelske forhandlingsgruppen blir ledet av direktøren ved statsministerens kontor, Yoram Turbowicz.

Han har med seg tre erfarne spesialister:

Shalom Turgeman har vært diplomatisk rådgiver til statsministeren siden mars 2003. Han snakker arabisk, og har tidligere tjenestegjort ved den israelske ambassaden i Amman.

Aharon Abramovitch er direktør for Utenriksdepartementet og representerer utenriksminister Tzipi Livni i forhandlingene. Abramovitch har tidligere ledet justisdepartementet, og har erfaring fra forhandlinger med bosetterne under tilbaketrekningen fra Gaza-stripen høsten 2005.

Amos Gilad er representant for forsvarsminister Ehud Barak. Han kan se tilbake på en lang karriere i IDF, hvor han blant annet var leder for forskningsavdelingen for den militære etterretningen. Palestinerne skal visstnok se på Gilad som en hauk – «eller det som verre er».

– Det er et handicap for det israelske teamet at de ikke har erfaring med lange forhandlinger med palestinerne, med alle de administrative og strukturelle problemene som et slikt historisk vakuum skaper. På den andre siden er ingen av disse fire bundet av oppskrifter fra fortiden. De vil sannsynligvis finne nye innfallsvinkler til samtalene, skriver Issacharoff og Ravid.

Den palestinske gruppen
På palestinsk side ledes forhandlingsgruppen av den erfarne PLO-lederen Ahmed Qureia. Han var statsminister under Yasser Arafat og har ført hemmelige forhandlinger med israelske representanter en rekke ganger tidligere.

– I Israel blir utnevnelsen av Qureia sett på som et forsøk fra selvstyremyndighetene på å undergrave samtalene, mens palestinerne tar det som et bevis på at Abbas tar samtalene veldig alvorlig, skriver de to israelske journalistene.

I forhandlingsgruppen har Qureia med seg sin gode venn Yasser Abed Rabbo. Der inngår også PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat, som ikke skal ha noe godt forhold verken til Qureia eller Rabbo.

Redaktøren i avisen Al-Ayam, Akram Haniyeh, er en annen god venn av Qureia.

Den femte mann i gruppen, Sa’adi al-Krutch, ble valgt delvis fordi han opprinnelig kommer fra Gaza-stripen, men mest fordi PA-statsminister Salam Fayyad ikke ville være med i forhandlingene.

Fayyad skal ha blitt fornærmet da Abbas valgte Qureia som følge i FNs generalforsamling og ikke ham selv.

– Fayyad vet at selv om han er respektert i Washington, er han en «outsider» i Ramallah. Han tror også at toppmøtet [i USA] vil mislykkes, avslutter Issacharoff og Ravid.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart