Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

«Ikke for enhver pris»

Situasjonen blant palestinerne er så uoversiktlig at det uansett blir galt å underskrive vidtrekkende avtaler nå.

Situasjonen blant palestinerne er så uoversiktlig at det uansett blir galt å underskrive vidtrekkende avtaler nå. Det mener Yoel Marcus, som er en israelsk kommentator. Marcus skriver i venstresidens avis, Ha’aretz, og tilhører selv den sekulære venstresiden. Det følgende er fri gjengivelse av en artikkel han hadde på haaretz.com den 31. oktober 2007

Flytende Det er planlagt en konferanse om Midtøsten i Annapolis i Maryland i USA, ikke så langt fra Washington DC. Foreløpig flyter alt. Det er uklart hva slags møte det skal være, hva de skal ta opp og hvem som skal komme. Tidspunktet er 26. november, eller kanskje i desember eller over nyttår, før eller etter at statsminster Olmert blir operert for prostatakreft. Rices ”baby” Konferansen og samtalene rundt det er ”babyen” til den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice. Det er ment, skriver Marcus, som en avskjedsgave til president Bush.     Tanken er å invitere europeiske land (EU), Russland og alle muslimske land som er villige til å anerkjenne Israel etter grensene fra før seksdagerskrigen i 1967. Det blir taler, men ikke forhandlinger. Alt som sies, skal være bestemt på forhånd. Saudi-Arabia har gjort det klart at landet vil kreve en ”rett til å vende tilbake” for de arabiske (palestinske) flyktningene fra 1948. [Det betyr at jødene vil komme i mindretall igjen og dermed være tilbake i den samme situasjonen som de har århundrers erfaring med: Ikke noe sted hvor de kan være frie og styre sin egen skjebne.] Hvis saudiene holder fast på det, blir de ikke invitert på konferansen, skriver Marcus. Bushs syn Bush mener at palestinerne må stanse terroren. Israel må avvikle en del av bosetningene. Hans mål er to stater som lever fredelig side om side. Men han vil ikke risikere Israels sikkerhe.

Rice har lenge presset Israel til innrømmelser mange israelere mener er farlige. Men president Bush har gitt beskjed om at Rice ikke får presse Israel til noe som statsminister Olmert mener truer Israels sikkerhet. [Mange israelere frykter for hva Olmert kan ha gått med på.] Palestinerne splittet Ett av problemene er at enhver avtale Abbas måtte inngå, bare vil bli godtatt av halvparten av palestinerne – ikke dem som stemmer Hamas. Ethvert kompromiss Abbas måtte inngå, vil svekke ham overfor de fleste palestinerne. En slik avtale er ikke verd papiret den er skrevet på. Og før eller siden kan resten av det palestinske området falle i hendene på Hamas, som er blitt betydelig styrket militært etter at Israel trakk seg ut av Gaza

Erfaringene fra Gaza Det som skjedde da Israel trakk seg ut av Gaza, har gjort oss [venstresiden] ”dypt såret og skuffet”, skriver Marcus. Sderot og andre byer nær Gaza har ikke fått fred et øyeblikk, rakettene hagle.

Alt tyder på at palestinerne enda en gang vi leve opp til sin gamle vane om ”aldri å la en anledning gå fra seg til å la en anledning gå fra seg” til å opprette en selvstendig stat. Olmert må dra til Annapolis som ”herr Fred”, men han må opptre som ”herr Sikkerhet” når han er der. Konferansen er grei nok, men ikke for enhver pris, skriver Marcus.  

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart