Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Palestinerne vil aldri godkjenne Israels jødiske identitet

En rekke toppledere i de palestinske selvstyremyndighetene avviser kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

Israels statsminister Ehud Olmert krever at Fatah-lederne gir klar anerkjennelse av Israel som en jødisk stat før Annapolis-toppmøtet. Dette blir blankt avvist i Ramallah.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i et intervju med tv-stasjonen Al-Arabiya onsdag.

– Israel kan kreve så mye de vil, men de vil ikke få palestinsk anerkjennelse, skal statsminister Salam Fayyad ha sagt i et annet intervju samme kveld.

– Det er bare zionistiske partier som tenker på Israel som en jødisk stat, og vi har ikke søkt om å bli medlemmer av den internasjonale zionistiske bevegelse, sa Yasser Abed Rabbo i PLOs sentralstyre tirsdag.

Ikke forhandlingsspørsmål
For den israelske regjering er ikke dette spørsmålet et tema for forhandlinger eller diskusjon. Dersom det skal bli forhandlinger mellom partene etter Annapolis-møtet må palestinerne «anerkjenne staten Israel som staten for det jødiske folk», sa Olmert til EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana onsdag.

– Israel er en stat for det jødiske folk. Den som ikke aksepterer dette, kan ikke holde forhandlinger med meg, slo Olmert fast tidligere i uken.

I følge Ha’aretz kommer den israelske regjering til å drøfte denne saken på mandag. Strategiminister Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) håper å gjøre Olmerts linje til bindende regjeringspolitikk og forhåndsbetingelse for Annapolis. Han arbeider også med et lovforslag i Knesset som vil kunne binde fremtidige israelske regjeringer, i følge avisen Ha’aretz.

Vanskeligere å dele Jerusalem
Også et annet lovforslag er på gang i Knesset for å begrense mulighetene til kompromiss med palestinerne. Knesset-medlem Gideon Sa’ar fra Likud foreslår en lov som vil kreve støtte fra 80 Knesset-medlemmer for å kunne dele Jersalem. Normalt kreves det kun støtte fra 61 av 120 representanter for å gjøre vedtak i nasjonalforsamlingen.

Onsdag ble det vedtatt å starte videre arbeid med lovforslaget. Sa’ar fikk støtte fra 53 kollegaer, de fleste fra høyresiden og religiøse partier. 24 stemte imot. Før loven blir endelig vedtatt må den behandles i en komite og deretter passere tre avstemninger i plenum.

Les også: PLO legger opp til et Palestina med arabisk og islamsk identitet

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart