Palestinerne nekter å forhandle

I et helt år har Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) nektet å forhandle med Israel. En tilsvarende langvarig stans i samtalene har det knapt vært mellom partene de siste 16 årene, selv ikke i de aller mest blodige intifada-årene.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

 

Dersom bosetningsaktivitet skulle stoppe fullstendig for en spesifikk periode og grensene til en [palestinsk] stat ble erklært innenfor 1967-grensene, ville vi startet forhandlinger, sa Abbas til sentralstyret i PLO tirsdag 15. desember. (Foto: FN)

 

I Norge har alt for mange inntrykket av at det er Israel som hindrer samtaler og framgang i prosessen. Den reelle situasjonen i dag er at palestinerne nekter å forhandle, ved å kjøre fram forhåndsbetingelser som aldri tidligere er presentert. Statsminister Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger bedt palestinerne å gjenoppta samtaler uten forhåndsbetingelser.

– Det er viktig for oss å starte forhandlinger, men det er ikke mindre viktig for palestinerne. Vi er klare til forhandlinger, og vi håper at palestinerne vil droppe sine betingelser, sa Netanyahu 1. november.

I første omgang krevde Abbas full stans i byggeaktivitet i jødiske byer og landsbyer på Vestbredden og i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem. Etter sterkt press fra USA, erklærte Netanyahu 25. november en delvis byggestans i jødiske bosetninger i ti måneder.

– Israels byggestans bidrar til bevegelse mot å løse den israelsk-palestinsk konflikt, kommenterte USAs utenriksminister Hillary Clinton. Hennes mann, tidligere president Bill Clinton, uttrykte seg tilsvarende allerede to uker tidligere.

– Dette er første gang en israelsk regjering har sagt at de ikke vil gi nye byggetillatelser eller bygge noen nye bosetninger, og det burde vært nok til å åpne døren og starte samtaler, sa Bill Clinton.

Nytt forhåndskrav
Abbas lot seg ikke bevege. Denne uken presenterte han for første gang et nytt krav som må være oppfylt før han er villig til å sette seg til forhandlingsbordet med Israel.

– Dersom bosetningsaktivitet skulle stoppe fullstendig for en spesifikk periode og grensene til en [palestinsk] stat ble erklært innenfor 1967-grensene, ville vi startet forhandlinger, sa Abbas til sentralstyret i PLO tirsdag.

Dermed er en ny forhåndsbetingelse som punkterer fredsprosessen på bordet. I årevis har det tilsynelatende vært en felles forståelse for at framtidige grenser må avklares i forhandlinger. Nå vil Abbas ha grensespørsmålet avklart før samtaler i det hele tatt kan begynne.

Denne utviklingen har flere politiske observatører i Israel forutsagt. På grunn av det ensidige internasjonale presset på Israel, føler palestinerne at de har mer igjen for å sitte på gjerdet enn å starte seriøse fredsforhandlinger med Israel. For å være på den trygge siden, og muligens for å avlede amerikansk press til å starte forhandlinger, mente Abbas det var på tide å gjøre et tidligere forhandlingskrav om til en forhåndsbetingelse. Hvorfor skal PA i det hele tatt gjøre kompromisser, dersom Sverige og Norge med flere kan presse fram maksimal uttelling for palestinerne?

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart