Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar 2012. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet 22. januar. (Foto: GPO)

Netanyahu: – Lite håp om at samtalene fortsetter

Det ser dårlig ut med framtiden til samtalene mellom palestinerne og israelerne. Akkurat det ser begge parter ut til å være enige om.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Både Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu mener begge at den andre parten har ødelagt for nye samtaler.

Søndag kommenterte statsminister Benjamin Netanyahu den fastlåste situasjonen under det ukentlige regjeringsmøtet.

– Slik saken står nå, etter det som har skjedd de siste dagene – når palestinerne til og med nekter å diskutere Israels sikkerhetsbehov med oss – er utsiktene ikke spesielt gode, sa Netanyahu til den israelske regjeringen i en offentlig uttalelse på søndag, melder Ha’aretz.

Dagen før hadde Abbas lagt skylden på Israel for sammenbruddet i samtalene da han snakket med journalister i Ramallah.

 

– Håper palestinerne tar til vettet

Netanyahu sa til regjeringen at han fortsatt håper at palestinerne vil «ta til vettet og fortsette samtalene, så vi kan gå over til virkelige forhandlinger».

Israelske og palestinske forhandlere hadde fem runder med samtaler i Jordan den siste måneden. Samtalene kom i stand etter sterkt internasjonalt press, i et forsøk på å revitalisere forhandlinger mellom de to partene. De siste årene har palestinerne innført nye betingelser for å forhandle med Israel, som de ikke har brukt tidligere.

 

Palestinerne: Israels skyld

Samtalene har vært kilde til frustrasjon på begge sider. Palestinsk side sier de ikke kan gå videre til fredsforhandlinger før Israel har lagt et akseptabelt forslag angående grenser og sikkerhetsbehov på bordet. Israel på sin side har sagt de er klare til å gå til fredsforhandlinger uten forhåndsbetingelser når som helst. Palestinerne har hevdet underveis i samtalene at hvis samtalene mislykkes, er dette kun Israels feil.

Den palestinske presidenten har sagt han vil få råd fra den arabiske liga på det kommende møtet 4. februar om hva han skal gjøre fremover. Jerusalem Post meldte i dag at lederskapskomiteen i PLO sendte ut en pressemelding etter et møte i Ramallah, hvor de sier:

– I lys av resultatene av Amman-møtene, holder det palestinske lederskapet Israel helt og holdent ansvarlig for fiaskoen. Disse møtene blottla Israels besluttsomhet i å fortsette bosetningsaktivitet og forkastning av en tostatsløsning basert på 1967-grensene, skriver PLO-lederne.

 

Israel: vil fortsette samtalene

Israel på sin side sier de er klare til å fortsette samtalene. Netanyahu har tidligere sagt at hans mål er å få i stand en fredsavtale innen årets utgang.

Netanyahus uttalelser søndag reflekterte hans ønske om å fortsette samtalene. Hvis palestinerne ikke ønsker å snakke om sikkerhet- og grensespørsmålene med Israel, er det vanskelig å fortsette samtalene. En israelsk tjenestemann sier til Ha’aretz at Israels holdning til et kompromiss om landområdene på Vestbredden går etter prinsippet om at «flest israelere kommer under israelsk styre og at selvfølgelig flest palestinere kommer under palestinsk styre». Den samme tjenestemannen minner om hva Netanyahu tidligere har sagt, i en tale til den amerikanske kongressen i mai i fjor, at ikke alle jødiske bosetninger kommer til å være på israelsk side når en fremtidig palestinsk stat blir dannet.

 

Israelere frustrert over stillstans

Israelere flest er frustrert over palestinernes holdning til fredssamtalene, og ønsker å komme i gang med ordentlige fredsforhandlinger jo før jo heller.

Noen israelere er så frustrerte over den tilfrosne situasjonen at de arrangerte en såkalt «flashmob» tidligere i uken i Jerusalem. Sammen med andre One Voice aktivister «frøs» Knesset-medlemmer Zehava Galon, Nitzan Horowitz, og Raleb Majadle midt på Zion-plassen i Jerusalem for å vise sin frustrasjon over den nåværende situasjonen.

 

Se flashmob-aksjonen her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=S0apJ9nLMnU[/youtube]

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart