Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mener Iran alvor denne gangen?

Bilde fra sist runde med forhandlinger rundt Irans atomprogram, i juni 2012. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
Bilde fra sist runde med forhandlinger rundt Irans atomprogram, i juni 2012. (Foto: European External Action Service, flickr.com)
FN-inspektører vil få fri tilgang til Irans atomanlegg og landet er ikke interessert i å skaffe seg atomvåpen, sier president Hassan Rouhani. Israelske ledere er skeptiske.

Irans president Hassan Rouhani (Foto: Wikimedia Commons)
Irans president Hassan Rouhani (Foto: Wikimedia Commons)

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder i dag at president Rouhani ønsker å bruke sin kommende tale for FNs generalforsamling til å legge fram forslag til et kompromiss om Irans atomprogram. Han skal være klar til å legge ned det underjordiske atomanlegget Fordo. Ifølge Times of Israel er Rouhani også klar til å akseptere full FN-inspeksjon av atomanleggene, som Iran selv hevder skal benyttes for å skaffe landet elektrisitet.

Tirsdag uttalte Rouhani seg om atomspørsmålet og om muligheten for nye forhandlinger med EU og USA.

– Jeg er ingen motstander av korrekt diplomati. Jeg tror på det som for mange år siden ble kalt «heroisk fleksibilitet». En bryter viser noen ganger fleksibilitet av tekniske årsaker. Men han glemmer ikke motstanderen sin eller sitt hovedmål. Vi tror ikke på atomvåpen på grunn av vår [shiamuslimske] tro. Ikke på grunn av USA eller andre land. Når vi sier at ingen land bør ha atomvåpen, skal vi selv definitivt ikke ha dem, sier presidenten.

USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)
USAs president Barack Obama (Foto: Wikimedia Commons)

 

Brevskriving med USA
I helgen avslørte også USAs president Barack Obama at han og Rouhani har utvekslet brev. Det er første gang på lenge det har vært offisiell kontakt mellom landene på øverste nivå.

– Jeg tror iranerne forstår at atomsaken er en langt større sak for oss enn kjemiske våpen. At trusselen […] mot Israel som en iransk atommakt utgjør er mye nærmere våre kjerneinteresser, sa Obama på søndag.

Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Marzieh Afkham, bekreftet tirsdag at det har vært kontakt. Hun hevder Obama sendte Rouhani et brev i sommer, for å gratulere ham med valgseieren i juni. Den iranske presidenten skal ha svart med å takke og reist en rekke spørsmål til debatt.

 

– Iran snur med vinden

Ha'aretz' Midtøsten-analytiker Zvi Bar'el (Foto: Ha'aretz)
Ha'aretz' Midtøsten-analytiker Zvi Bar'el (Foto: Ha'aretz)

Men mener Teheran alvor denne gangen, eller blir det nok en runde med forhandlinger som ikke fører noe sted? Zvi Bar’el, Midtøsten-analytiker for Ha’aretz, tror iranerne mener alvor.

Han mener brevvekslingen med Obama, samt at myndighetene ikke har avvist direkte møter med amerikanerne under møtene i FNs generalforsamling i neste uke, viser at «Iran snur med vinden». Bar’el er også positiv til ryktene om at Rouhani trolig skal komme med konkrete diplomatiske forslag under sin FN-tale, ikke bare nye klargjøringer om regimets standpunkter i forhold til sitt atomprogram.

– Ikke minst vitner friheten som [Ayatollah Ali] Khamenei har gitt Rouhani om at det er samarbeid og forståelse mellom de to om hvordan Iran bør opptre for å redde seg selv fra sin økonomiske krise, skriver Bar’el.

Et annet tegn han peker på er kommentarer fra lederen for Irans atomenergibyrå, Ali Akbar Salehi, som under et IAEA-møte i Wien kom med følgende budskap:

– Jeg kommer med et budskap fra den nye presidenten i landet mitt, om å styrke og utvide vårt nåværende samarbeid med IAEA, for å fullføre Irans atomdokumentasjon.

Mener Iran må bevise via handling
Flertallet av israelske politikere og kommentatorer er langt mer tilbakeholdne i forhold til Irans påståtte «nye linje». Finansminister Yair Lapid er ett eksempel. Han ble intervjuet av CNNs journalist Christiane Amanpour tirsdag.

– Når reaktoren i Qom blir stanset, når Iran stanser anrikningen av uran, når de kvitter seg med den anrikete uranen de allerede har, da skal vi heller diskutere om vi skal holde hender og synge halleluja sammen, sa en skeptisk Lapid.

Se intervjuet her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mcrf_ihVjhY[/youtube]

Også etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz er skeptisk, fortalte han til Hæren Radio i går. Han lar seg ikke imponere av Rouhani.

– Det er et lite steg. I seg selv bærer det ingen mening, siteres han på i Israel Hayom.

Utviklings-, vann- og energiminister Silvan Shalom frykter at Iran, etter situasjonen i Syria, kan føle seg fri til å fortsette sitt atomprogram i uforminsket styrke.

– Russland-avtalen har påvirket Iran
En journalist som er enig med Shalom, er Israel Hayoms ekspert på relasjonene mellom Jerusalem og Washington, Yoram Ettinger. Han mener USAs avtale med Russland angående Syrias kjemiske våpen, gir Iran langt større frihet. Amerikanerne truet Syria militært, men gjorde aldri noe med det.

– Dette har gitt Iran medvind i deres egen kamp for å bli en atommakt, kommenterer han i et videointervju.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart