Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Ikke mange alternativer for Israel

Journalist Eitan Haber analyserer Israels muligheter etter at Hamas og Fatah inngikik avtale. (Foto: Wikimedia Commons.)
Journalist Eitan Haber analyserer Israels muligheter etter at Hamas og Fatah inngikik avtale. (Foto: Wikimedia Commons.)
Israel står overfor et veivalg der det i øyeblikket ikke finnes andre alternativer enn annektering av omstridte områder, eller opprettholdelse av status quo enda en stund. Slik konkluderer journalist Eitan Haber i en analyse.

Eitan Haber har fulgt Israels sikkerhetspolitikk gjennom 60 år som journalist og i en periode som rådgiver for Yitzhak Rabin. Han mener den inngåtte forsoningsavtalen mellom Hamas og Fatah setter Israel i en posisjon der det blir tydelig at valgmulighetene er få.

”Sannheten er at både Hamas og Fatah gjerne skulle ha sett oss forsvinne for lenge siden. (Nesten) alle palestinerne ønsker å se oss opphøre som nasjon, og kanskje også fysisk. De mer moderate ville sette oss på skip. De mer radikale ville ikke etterlate oss i live”, skriver Haber i en analyseartikkel på Ynetnews.com.

”For øyeblikket er det nesten klart at det ikke finnes noen å snakke med på palestinsk side – ikke Fatah, og definitivt ikke Hamas. Vi står igjen med kun to muligheter og en avgjørelse,” mener han.

 

Annektering?

Den ene av de to mulighetene han skisserer, er at Israel annekterer alle de omstridte områdene, og etablerer en tonasjonal enstatsløsning. Han minner om at folk som tidligere statsminister Menachem Begin har vurdert dette som utenkelig, tatt i betraktning de politiske, økonomiske og sosiale konsekvensene det ville få for Israel.

Den andre muligheten han mener Israel har, er å ensidig fastsette og implementere landegrenser, noe som ikke ville ha blitt tatt vel imot av bosetterne og deres støttespillere, som Haber mener ser ut til å utgjøre et flertall i Israel.

 

Opprettholde dagens situasjon?

Derfor mener han det sannsynlige utfallet blir det alternative valget, eller den tredje muligheten, nemlig å fortsette å holde fast ved tingenes tilstand slik de er i dag.

”Vi vil komme til å fortsette, så mye vi kan, å dra ut den nåværende situasjonen. Mer og mer og mer. Hvor lenge?” spør han, og poengterer at historien har vist at endringer kan skje raskt.

”Ingenting skjer, sa forsvarssjef David Elazar til meg 2. oktober 1973. Tre dager senere var vi midt oppe i en krig mot Syria og Egypt”, skriver han.

En rekke samfunnsanalytikere som Times of Israel har snakket med, mener løsningen for både Israel og USA for øyeblikket består i å avvente utfallet av samarbeidsforsøket mellom Hamas og Fatah før noen videre strategivalg tas.

 

Bennett: – Oslo-æraen er over

En som lenge har tatt til orde for at løsningen er annektering av land, er handels- og økonomiminister Naftali Bennett fra det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjem). Nå erklærer han at ”Oslo-æraen er over”, og at israelsk lov fullt ut bør gjøres gjeldende i bosetningsblokkene på Vestbredden.

– Vi går inn i en mer realistisk periode. Det finnes ingen perfekt løsning (på konflikten), og jakten på det perfekte leder oss til katastrofe. Vi må lære å leve med situasjonen, og ikke synke ned i depresjon, sier Bennett.

Han tar til orde for på sikt å annektere hele de israelsk-kontrollerte områdene på Vestbredden, og tilby israelsk statsborgerskap til de 70.000 palestinerne som bor i disse områdene. Bennett ønsker å overlate de øvrige områdene til fullt palestinsk selvstyre.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart