Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Samarbeid med Hamas vil bety slutt på samtaler

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-leder Mahmoud Abbas vil danne palestinsk samlingsregjering. Foto: IDF og UK Cabinette of state / Flickr.com.
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-leder Mahmoud Abbas vil danne palestinsk samlingsregjering. Foto: IDF og UK Cabinette of state / Flickr.com.
Statsminister Benjamin Netanyahu ber Mahmoud Abbas velge mellom fred med Israel eller Hamas. - Jeg håper han velger fred [med Israel], men så langt har han ikke gjort det, sier Netanyahu.

Fatah, som er det regjerende partiet i de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden og utgjør hovedfraksjonen av PLO, inngikk tirsdag en avtale med Hamas om å danne samlingsregjering i løpet av de neste fem ukene. Det er Al Jazeera og nyhetsbyrået AFP som først rapporterer om avtalen onsdag morgen, og saken gjengis i flere israelske medier, blant andre Times of Israel. Terrororganisasjonen Hamas, som har kontrollert Gazastripen siden 2007, har som målsetning å utslette staten Israel og er en konsekvent motstander av enhver form for fredsforhandlinger med Israel.

 

– Vil avslutte splittelsen

Avtalen skal være resultatet av et møte tirsdag mellom en delegasjon fra Fatah ledet av Azzam al-Ahmad, og ledelsen i Hamas, representert ved blant andre statsminister Ismail Haniyeh.

– Muligheten for ytterligere adskillelse mellom de to bevegelsene er ikke lenger mulig under de nåværende omstendighetene, sier Haniyeh ifølge Al Jazeera.

Før delegasjonen fra Vestbredden satte kursen mot Gaza tirsdag, uttalte al-Ahmad at ”vi drar ikke til Gaza-stripen for å komme med nye forslag, men for å få slutt på splittelsen”.

De to palestinske partene skal ha snakket om fremtidige valgordninger og omorganisering av PLO. Samtalene mellom Fatah og Hamas fortsetter onsdag.

Dette er imidlertid ikke den første gangen de to rivaliserende partiene kommer med kunngjøring om koalisjonsdannelse. Flere slike forsøk har tidligere vært mislykket, som da en forsoningserklæring ble undertegnet i Kairo i 2011, uten at den etterpå ble tatt til følge i praksis.

 

Abbas gjentar kravene

Samme dag som avtalen med forhandlingsmotstanderne i Gaza ble inngått, la Mahmoud Abbas frem for pressen nok en versjon av sin liste med krav til Israel for å fortsette forhandlingssamtalene etter at den fastsatte ni måneders perioden utløper 29. april. Jerusalem Post forteller at Abbas denne gangen formulerte kravene sine i tre punkter:

– Løslatelse av den siste puljen på 26 fanger fra israelske fengsler, inkludert enkelte israelske arabiske borgere, og med løfte om at ingen av fangene skal deporteres.

– Fullstendig frys av all byggeaktivitet i bosetningene.

– De første tre månedene av den neste samtaleperioden må settes av til å kun diskutere landegrensene for en fremtidig palestinsk stat.

Samtidig avviste han nok en gang å anerkjenne Israel som en jødisk stat, og han gjorde det klart at jødiske bosettere ikke vil være ønsket som innbyggere i en eventuell palestinsk stat.

– Bosetterne kan være våre naboer i staten Israel, sa Abbas.

 

– Ikke interessert i fred

Abbas sine betingelser avvises av israelske talsmenn. De påpeker at det aldri var en del av fangeløslatelsesavtalen at ingen skulle deporteres, og at dette vil bli gjort dersom etterretningstjenesten anbefaler det av sikkerhetsmessige grunner. De aktuelle fangene vil da bli sendt til Gaza eller utenlands.

Israel mener dessuten at det ikke vil være mulig å adskille tematikken om landegrensene fra resten av de aktuelle problemstillingene, som hvorvidt en fremtidig palestinsk stat vil anerkjenne Israel som jødisk stat, være demilitarisert og være enig i å avslutte konflikten og dermed legge bort fremtidige krav mot Israel. En kilde ved statsministerens kontor sier det hele koker ned til at Abbas ikke er interessert i fred.

– De som er interessert i fred kan ikke, gang etter gang, legge frem betingelser som man vet Israel ikke kan akseptere, sier kilden.

 

– Må velge mellom Hamas og Israel

– De palestinske selvstyremyndighetene kan enten inngå fred med Hamas eller med Israel, uttaler statsminister Benjamin Netanyahu onsdag, ifølge Jerusalem Post.

Han advarer PA-leder Mahmoud Abbas om at en gjenforening med Hamas vil bety slutten på de pågående USA-ledede fredssamtalene.

– I stedet for å bevege seg mot fred med Israel, beveger han seg mot fred med Hamas. Han må velge: Vil han ha fred med Hamas eller fred med Israel? De kan få en av delene, men ikke begge. Jeg håper han velger fred, så langt har han ikke gjort det, uttaler Netanyahu.

Han påpekte også at Israel forsøker å oppnå en forlengelse av fredssamtalene etter 29. april, men at Abbas kommer med tilleggsbetingelser som han vet det ikke vil være mulig for dem å akseptere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart