Nyhetsanker Jacob Eilon intervjuer USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, på det engelskspråklige nyhetsmagasinet IBA News. (Foto: Skjermdump fra IBA News)
Nyhetsanker Jacob Eilon intervjuer USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, på det engelskspråklige nyhetsmagasinet IBA News. (Foto: Skjermdump fra IBA News)

– Atomavtalen er fortsatt uferdig

Det sier USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, i et intervju på israelsk tv der han utdyper de amerikanske myndighetenes syn på forhandlingssituasjonen med Iran.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Om kvelden tirsdag 7. april 2015 brakte det israelske nyhetsmagasinet IBA News (på engelsk) et intervju med USAs ambassadør til Israel. Det gjaldt selvsagt den avtalen som nylig ble inngått mellom de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd pluss Tyskland på den ene sida og Iran på den andre.

Intervjueren, Jacob Eilon, begynte med å sitere statsminister Netanyahu på at ikke en eneste sentrifuge skal ødelegges, ikke noe atomanlegg skal stenges (heller ikke de underjordiske anleggene som iranerne bygde ulovlig), og at tusenvis av sentrifuger vil fortsette med å anrike uran. Er dette sant eller galt? spurte han.

Ambassadøren, Dan Shapiro, svarte ikke direkte på det, men han bekreftet vel nærmest Netanyahus påstander. Han understreket flere ganger at avtalen ikke er ferdig, og at det som er avtalt så langt, bare er en ramme for en avtale. Det som er av betydning for USA, er at alle ting er under en slik grad av kontroll, og såpass redusert, at fra det tidspunktet Iran bestemmer seg for å starte utviklingen av en atombombe og til bomben er ferdig, vil det gå minst ett år, mens det i dag er to-tre måneder. [Israelske eksperter frykter at disse tidsangivelsene er noe optimistiske, altså for lange]

Intervjueren gjengav iranere som mener at den amerikanske versjonen er feil og at iranerne har større muligheter enn den vestlige versjonen av rammeavtalen forteller om. Shapiro sa at en rekke tøffe spørsmål gjenstår. Men det er naturlig at et regime som det iranske vil presentere en slik sak i et best mulig lys til sin befolkning.

Sanksjonene mot Iran blir ikke lettet uten at Iran på kontrollerbar måte overholder avtalen. Og inspeksjonsregimet vil forhindre at Iran skal kunne få atomvåpen på noen av de måtene som er mulig, verken med anriket uran, plutonium eller på fordekte måter.

Det var viktig for å USA å vise at forhandlingene kunne lykkes, ellers kunne det blitt vanskelig å få resten av verden med på fortsatte sanksjoner mot Iran.

Når Netanyahu får dannet en ny regjering i Israel, blir normalt samarbeid mellom Netanyahu og Obama gjenopptatt. De to lederne har truffet hverandre mange ganger, og det vil fortsette.

I den samme sendingen ble det også vist utdrag av et intervju med president Obama gjort av National Public Radio. Obama håper at det finnes krefter i Iran som finner at den aggressive politikken i Syria, Jemen og andre steder virker mot sin hensikt, og at avtalen kan styrke slike krefter. Men selv om dette ikke skulle slå til, og Iran fortsatt er like hardt i sin politikk, ligger verden bedre an med avtalen enn den ville ha gjort uten, sa han.

Debatten vil nok gå videre helt til den endelige avtalen eventuelt er undertegnet, og vel etter det også.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart