Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Alle sanksjoner må avsluttes samme dag som avtalen underskrives

USAs og Irans utenriksministre John Kerry og Javad Zarif i samtale i forbindelse med atomforhandlingene. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
USAs og Irans utenriksministre John Kerry og Javad Zarif i samtale i forbindelse med atomforhandlingene. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
Det er kravet Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei og president Hassan Rouhani stiller til en endelig atomavtale med verdensmaktene. Dette kan bli hinderet som til slutt stanser avtalen.

I en tv-overført tale torsdag sa Khamenei at han verken støtter eller avviser rammeavtalen med de seks verdensmaktene regimet hans forhandler med, men at han krever at alle sanksjoner løftes umiddelbart når en endelig avtale om begrensninger i landets atomprogram skal inngås.

Ifølge Jerusalem Posts referat av talen advarer han om at detaljene kan bli avgjørende, og sier amerikanerne kan finne på å forsøke å bedra dem gjennom å påføre Iran begrensninger når de endelige detaljene skal utformes. Han mener forskjellene mellom den iranske og den amerikanske framstillingen av avtalens innhold viser ”USAs djevelske hensikter”.

– Jeg verken støtter eller avviser avtalen. Alt ligger i detaljene. Det kan hende at den bedragerske andre siden vil pålegge oss restriksjoner i detaljene, sier Khamenei.

 

– Ingen garanti for at det blir avtale

Han mener amerikanernes framstilling av avtalen i faktaoversikten de har publisert, bommer stort.

– Det hvite hus sendte ut en kunngjøring noen timer etter at forhandlerne avsluttet samtalene sine. Denne kunngjøringen, som de kaller en faktaoversikt, er feil på de fleste områder, sier regimelederen, som også denne gangen gjentok Irans påstand om at de ikke er ute etter å produsere atomvåpen.

– Det som er blitt oppnådd så langt, gir ingen garanti for at det blir en avtale – ikke en gang for at forhandlingene vil fortsette helt fram til tidsfristen går ut, sier Khamenei.

Ayatollahen sier han aldri har vært optimistisk til å få til en avtale med USA, men at han likevel støtter de iranske forhandlernes forsøk på å oppnå en avtale som ivaretar Irans ære og interesser, og at det ikke spiller noen rolle om forhandlingene må forlenges utover partenes selvpålagte tidsfrist 30. juni i sommer.

 

Samme toner fra presidenten

Irans president Hassan Rouhani holdt også en tv-overført tale torsdag.

– Vi vil ikke underskrive noen avtale hvis ikke samtlige sanksjoner blir løftet samme dag. Vi vil ha en vinn-vinn-avtale for alle involverte parter, sier Rouhani i talen.

De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd samt Tyskland har ikke kommet til enighet med Iran om tempoet for løfting av de internasjonale økonomiske sanksjonene mot landet. Spørsmålet er i hvor stor grad iranerne må bevise for omverdenen at de overholder avtalen før sanksjonene løftes. Amerikanerne har sagt at det kun er aktuelt med en gradvis utfasing av sanksjonene etter hvert som avtalen viser seg å bli holdt fra Irans side. Bare slik kan Iran motiveres til å holde fast ved avtalen i mange år framover, mener de. Pressesekretær Josh Earnest i Det hvite hus snakker om en utfasing over en periode på 10 til 25 år.

– Man kan ikke begynne å snakke om å løfte sanksjoner før man har kommet til enighet om hvordan vi kan avskjære enhver mulig vei til atomvåpen for Iran, sier han.

Den inngåtte rammeavtalen legger opp til at Iran skal slippe å legge ned noen av sine atomanlegg, og få lov å fortsette å lavanrike en viss mengde uran hele tiden.

 

Iransk oljeindustri er på hugget

Iranske oljeprodusenter er optimister etter inngåelsen av rammeavtalen i forrige uke. Onsdag ble det kjent at den iranske oljeindustrien har satt seg som mål å doble oljeeksporten i løpet av to måneder etter at sanksjonene blir løftet, og at de har satt i gang forretningssamtaler med Kina om utvidet handel og industrisamarbeid.

Iran er verdens femte største oljeprodusent, og eksporten er i dag begrenset til om lag en million fat olje per dag. Før 2012 eksporterte de 2,5 millioner fat olje daglig. Sanksjonene har lagt kraftige begrensninger på den iranske oljeindustriens muligheter til investering og utvikling.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart